Bütçe yapmanın en kolay yolu: Kavanoz yöntemi

Eğer bütçenizi kontrol etmekte zorlanıyorsanız, bu basit yöntemle hem harcamalarınızı daha iyi izleyebilecek hem de ay sonunda tasarruf edebileceksiniz. Bu yöntemi kullanmak için öncelikle paranızı altı farklı kavanoza ayırarak başlıyorsunuz.

PARADURUMU PARADURUMU
Bütçe yapmanın en kolay yolu: Kavanoz yöntemi

İlki önemli kavanoz

İlk kavanoz sizin için en önemli olan kavanoz diyebiliriz. Buraya paramızın yüzde 55’ini ayırıyoruz. Buradan tüm temel ihtiyaçları karşılıyoruz. Faturalar, yiyecek, ulaşım gibi giderler için tüm masrafları bu kavanozdan karşılıyoruz.

İkinci kavanoz eğlence

Bu kavanoza paranızın yüzde 10’unu koymanız gerekiyor. İkinci kavanoz en sevdiğiniz kavanoz olabilir çünkü bu kavanozdan tüm eğlence ve sosyalleşme giderlerini karşılayabilirsiniz.

Üçüncü kavanoz birikim

Bu kavanoz ise bizim en sevdiğimiz. Sizin para biriktirmenizi sağlayan bu kavanoza paranızın yüzde 10’unu ayırın.  İleride bu parayı güzel satın almalar için kullanacaksınız.

Dördüncü kavanoz eğitim

Kitap almak, kurslara katılmak ve kendinizi geliştirmeye harcayacağınız tüm paraları bu kavanozda tutun. Buradaki para ise tüm paranın yüzde 10’u olmalı. Bu kavanozdaki parayı kullanmayı unutmayın. Çünkü sizin en büyük yatırımınız yine kendiniz.

Beşinci kavanoz lüks harcama

Televizyon, cep telefonu ve benzeri lüks tüketim araçları için bu kavanozu kullanıyoruz. Buraya her ay paramızın yüzde 10’u kadarını ayırıyoruz.

Altıncı kavanoz hediye ve bağış

Arkadaşlara hediyeler, bağışlar ve dışarıya yapılacak jestlere harcanan parayı 6. kavanozdan alıyoruz. Bu kavanozda olması gereken rakam ise paranızın yüzde 5.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında PARADURUMU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER