Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki: Sağlam ve güvenli evlerin tek yolu kentsel dönüşüm

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Konutlarımızı daha sağlam, güvenli hale getirmenin hazırlığını yapmalıyız. Eğer deprem gelmeden, afet gelmeden bunu yaparsak 1 birim harcıyoruz. Felaket geldikten sonra harcamaya başlarsak tam 7 birim harcıyoruz. Bilim adamları tek tek hesaplamışlar. Onun için de İstanbul’da, İzmir'de depreme daha çok maruz olabilecek yerlerde birçok proje açıklıyoruz. Bunun peşinden koşuyoruz. Bunun da bir tek yolu var. Sağlam ve güvenli evlerin tek yolu, kentsel dönüşüm" dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki: Sağlam ve güvenli evlerin tek yolu kentsel dönüşüm

Zonguldak’a gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kent merkezinde bir otelin toplantı salonunda düzenlenen programda STK, iş insanları ve sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Batı’dan şehirleşme anlamında daha öndeyken Sanayi Devrimi ve Osmanlı’nın gerileme dönemine denk gelmesiyle birlikte geride kalındığını ifade eden Özhaseki, “Onlar oradan bir mimari plan üzerine, bir şehir planı üzerine gelişmelerini sağlarken, ekonomileri daha güçlüyken, güzel şehirler oluşturmuşlar, bizim de zayıflama ve gerileme dönemimiz olduğu için iyice aradaki fark açılmış. Bizi hükümet Amerika’ya götürmüştü. Washington'da İmar Daire Başkanı, Türk'tü. Söylediğine göre, 1711’de şehir planları yapılmış. 11 tane göbek yapmış birbirine bağlamışlar. Şehir planı bu demişler, mesela. Biz de daha mekansal planlamayı 3-5 sene öncesinde tamamlayabildik. Böyle bir şey olabilir mi?” dedi.

‘KENTSEL DÖNÜŞÜM SİYASET ÜSTÜ BİR DURUM’

Türkiye’nin deprem ülkesi olduğunu ve planlama ile kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini belirten Özhaseki, “Bizim her şeyi yeni baştan bir daha ele alıp, ‘Bismillah’ diyerek bu işe girmemiz gerekiyor. Doğru bir şekilde planlamamız gerekiyor. Şimdi bütün bilim adamları diyorlar ki; ‘İstanbul'da beklediğimiz tehlike var. Allah korusun, büyük bir bela bekliyor bizi.’ Binlerce yıldır aynı hatlar kırılıyor. Bakın binlerce yıldır, yeni değil. Bunu bilerek hareket etmezsek ne olur? Bir daha başımıza bela gelir. Oturur ağlarız, dizlerimize de vururuz. Yardımlar ederiz. Vicdanımızı biraz avutuyoruz. Sonra yine aynı yerden bir daha başlamış oluruz. Bu gerçekleri bilerek hareket etmekten başka çaremiz yok. Bu tür afetlere karşı dirençli şehirler oluşturmak, konutlarımızı daha sağlam, güvenli hale getirmenin hazırlığını yapmalıyız. Eğer deprem gelmeden, afet gelmeden bunu yaparsak 1 birim harcıyoruz. Felaket geldikten sonra harcamaya başlarsak tam 7 birim harcıyoruz” diye konuştu.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER