14 kadından İBB Genel Sekreter Yardımcısı hakkında suç duyurusu

İstanbul Büyükşehir Belediyesinden (İBB) 27 Ocak'ta çıkarılan İSMEK bölge sorumlusu 14 kadın, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Y.M.Ş hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu. Y.M.Ş'nin ''Bu bekarlarla itfaiyecileri buluşturalım, bir gece düzenleyelim, arkadaşları kaynaştıralım' dediği iddia edildi.

F5HABER F5HABER
14 kadından İBB Genel Sekreter Yardımcısı hakkında suç duyurusu

Yeni Şafak Gazetesi’nin haberine göre İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İsmek’te bölge sorumlusu olarak görev yapan 20 kadın görevlinin işlerine 27 Ocak'da son verildi.

İş akitleri sonra erdirilen kadınlardan 14’ü İBB Genel Sekreter Yardımcısı Yeşim Meltem Şişli’yi kendilerine görevleri sürecinde hakaret etttiğini iddia ederek cezalandırılması talebiyle hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Rencide olduk”

Suç duyurusunun ardından avukatları ile basın açıklaması yapana kadınlardan Sümeyra Sağlam, Şişli’nin 19 Ağustos 2019'da diğer arkadaşlarıyla yıllık izinden döndükten sonra mesaiye başladıkları ilk gün kendilerini ofisine davet ettiğini belirterek, devamında şu iddialarda bulundu:

İlk 5-10 dakikalık tanışma faslından sonra evvela bizlerin eğitim durumlarını sorguladı. Biz de kendisine izah ettik. Konuşmamız arasına girerek, şaşkın bir şekilde müdür beye dönüp 'Bunların diksiyonu ne kadar kötü', bize dönüp, 'Siz hiç eğitim almadınız mı?' dedi. Biz tabii böyle bir şey beklemediğimiz için oldukça şaşırdık, rencide olduk.

14 kadından İBB Genel Sekreter Yardımcısı hakkında suç duyurusu - Resim : 1

“Bekarlarla itfayecileri buluşturalım” dedi iddiası

Sağlam, toplantının devamında, Y.M.Ş'nin "Bir ellerinizi kaldırın bakalım kaç tane bekar var aranızda." dediğini aktararak iddialarını şöyle sürdürdü:

Arkadaşlarımızın el kaldırmasının akabinde, 'Ne kadar da çok bekarınız varmış.' dedi, yine müdür beye döndü, 'Bu bekarlarla itfaiyecileri buluşturalım, bir gece düzenleyelim, arkadaşları kaynaştıralım' dedi. Utanç duyduk, arkadaşlarımızla böyle bir şeyle ilk kez karşılaştık. Çantalarımızdan tutun, gözlükler, eşarplar, sosyal medyada gezen ne kadar aslı astarı olmayan şey varsa önümüze iddia olarak çıktı maalesef.
Sağlam ayrıca Y.M.Ş'nin, "Bu parayla otobüse minibüse nasıl biniyorsunuz? Siz başörtülerinizle otobüse binince terlemiyor musunuz? Zor olmuyor mu?" gibi sorular sorduğunu hatta "Kokuyorsunuz." ifadesini kullandığını da iddia etti.

İBB: “Toplantıda iddia edilen konular konuşulmadı”

Söz konusu iddialarla alakalı olarak İBB’den yapılan yazılı basın açıklamasında iddialar yalanlanarak karşı iddialarda bulunuldu.

Açıklamada öncelikli olarak iddialara konu olan 19 Ocak 2020 günü yapılan toplantıyla ilgili bilgi verilerek şöyle denildi:

Bu toplantıda, her bir bölge sorumlusuna ayrı ayrı söz verilerek kendilerini tanıtmaları istenmiş, mezuniyetleri, bölgelerinde kaç yıldır çalıştıkları, formasyon belgelerinin olup olmadığı, bölgesinde kaç okul olduğu, okulları ne sıklıkta ziyaret ettikleri ve bölgesi ile ilgili her türlü sorunları, önerileri ve değerlendirmeleri alınmıştır. Anılan toplantıda kişilerin temel hak ve özgürlüklerini konu alan herhangi bir konuşma gerçekleşmemiş olup geçen ay itibari ile İSMEK kadrosuna alınan öğretmenlerimiz arasında da böyle bir ayrıma gidilmediği açıkça görülecektir.

“Yöneticimiz de bekar”

“Giyimi kuşamı nedeniyle hiçbir kadın çalışanımız mağdur edilmediği gibi bu hususta herhangi bir ayrımcılıkta yapılmamaktadır” diye devam eden açıklamada Şişli’nin medeni durumuna da atıfta bulunularak, “Diğer yandan insanların yaşam tarzları ve medeni halleri üzerinden aşağılandığı iddia edilen kişilerle anılan yöneticinin medeni halinin aynı olması da haberin gerçek dışı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır” denildi.

“Daha önce benzer gerçek dışı haberler sosyal medya üzerinden yayınlanmış olup daha sonradan toplantıya katılan kişiler durumun bu şekilde olmadığını sosyal medyada ifade etmişlerdir” diye devam eden açıklamada şu karşı iddiaya da yer verildi:

“İş akitleri sonlandırılınca gündeme getirildi”

Bu asılsız haberin toplantının gerçekleştiği Ağustos 2019’dan 5 ay sonra ve İSMEK’te başlatılan soruşturmalar ve bu kapsamda yapılan iş akdi fesihlerini takiben tekrar gündeme getirilmiş olması haberlerin gerçek dışı ve art niyetle kaleme alındığını göstermektedir. Gazetede yer alan ithamlar toplantının içeriği ile örtüşmemektedir. Haberde yer alan iddialar gerçek dışıdır.
Bu arada İBB’den edinilen bilgiye göre iddia sahiplerine yönelik hafta içi karşı suç duyurusunda bulunularak dava açılacağı da belirtildi.

SONRAKİ HABER