ABD'ye bir rest daha: ''Ortak üs sağlama planımız yok''

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr, Filipinler'de ABD ile ortak konuşlandıkları askeri üslere ilişkin, "ABD ordusuna daha fazla üs sağlama planlarının olmadığını" belirtti.

F5HABER F5HABER
ABD'ye bir rest daha: ''Ortak üs sağlama planımız yok''

Marcos Jr, başkent Manila'da Filipinler Yabancı Muhabirler Birliğinin düzenlediği forumda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD'nin erişimine izin verilen ortak askeri üslere ilişkin soruyu yanıtlayan Devlet Başkanı Marcos Jr, "Filipinler'in daha fazla üs oluşturma veya üslere erişim sağlama planı yok." dedi.

Marcos Jr, bu üslerde ortak konuşlanmalarının sebebinin Güney Çin Denizi'nde "baş etmeleri gereken agresif hareketler" olduğunu söyledi.

ABD'NİN FİLİPİNLER'DE ERİŞİMİ BULUNAN ASKERİ ÜSLER 

Filipinler, 2014 tarihli Genişletilmiş Savunma İşbirliği Anlaşması (EDCA) kapsamında Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde artan etkisine karşı koymak amacıyla 2023'ün başında ABD'nin ülkedeki 4 üsse daha erişimine izin vermişti.

ABD Savunma Bakanlığı da daha önce kapsama alınan 5 üssün yanı sıra bu 4 üsse de ABD askerlerinin konuşlandırılacağını belirtmişti.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Güney Çin Denizi, kıyıdaş ülkelerin bağımsızlıklarını kazandığı İkinci Dünya Savaşı sonrasından bu yana bölge ülkeleri arasında egemenlik ihtilaflarının odağında yer alıyor.

Çin, ilk kez 1947'de yayımladığı haritayla Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde egemenlik iddiasında bulunurken, yer altı kaynakları açısından zengin bölgede Filipinler'in yanı sıra Vietnam, Brunei ve Malezya da hak iddia ediyor.

Çin'in bölgedeki ihtilaflı adalarda üsler inşa etmesine, askeri unsurlarının yanı sıra sivil gemi filolarıyla varlık göstermesine bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

SONRAKİ HABER