Metal işçileri asgari ücreti bekliyor

Yaklaşık 210 bin metal işçisini yakından ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde, asgari ücret zammı beklenecek. Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, “İşe girişler asgari ücretle orantılanarak yapılıyor. O yüzden asgari ücretteki artışı görerek, toplu sözleşmeleri bitirmek istiyoruz” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Metal işçileri asgari ücreti bekliyor

Bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kavlak, Renault, Tofaş, Ford, Mercedes, MAN, Arçelik ve Bosch’u da içeren toplu sözleşme sürecine ilişkin konuştu. 40 gün önce başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde 3 oturum yaptıklarını anlatan Kavlak, “105 maddeden oluşan bir taslak var. Bugüne kadar 38 madde sendikanın teklif ettiği biçimiyle kabul edildi, 67 madde kaldı. Bu Aralık başında zam teklifleri konuşulur. Arabuluculuk süreci başlar. Burada teklif revize edilirse, süreç devam eder. İyi bir teklif gelmezse de grev kararı alınır. Benim şahit olduğum 15 toplu sözleşmede de grev kararı alınmadan biten bir süreç görmedim. Diğer türlü yeterli mücadele verilmedi diye bir algı oluşur. Biz bu yıl ilk 6 ay için yüzde 26.28 zam istedik. Benim teklifimi kabul ediyorlarsa, hemen imzalarız, o ayrı” dedi.

EŞLERE ÖZEL SAĞLIK

Toplu sözleşmelerde oturmuş bir düzenin bulunduğunu belirten Kavlak, şöyle devam etti: “50 yıldır oturmuş bir düzen var. Bunu dışına çıkılmasını beklemiyoruz. Yoksa dışına çıkılırsa zurnada peşrev aranmaz. Son toplu sözleşmede ilk defa işçilere özel sağlık sigortası verilmesini sağladık. Tamamlayıcı sağlık sigortası 1980’den sonra işçilerin kazandığı tek hak. Şimdi bu toplu sözleşme döneminde, özel sağlık sigortasını eşlere de istiyoruz. Ayrıca anaokuluna giden çocuklara yardım yapılmasını istiyoruz. Kadın üyelere baskı ve tacizi engellemek için de bir kurul oluşturulmasını istiyoruz. Biz geçen dönem yüzde 38 zam istediğimizde ‘Rakamlar arasına virgül koymayı unutmuşsun’ diyen sendikacılar oldu. İki yılda yüzde 59.5 zam aldık. Biz yine fark oluşturacağız. Çalışanın beklentisine yakın bir toplu sözleşme yapacağımızı düşünüyorum.”

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER