Ayasofya Müzesi hakkında kısa bilgiler ve 2020 giriş ücreti

İstanbul'da bulunan Ayasofya; mimarisi, zengin tarihi, dini önemi, havada asılı gibi duran baş döndürücü kubbesi, yekpare mermer sütunları ve eşsiz mozaikleriyle mimarlık tarihinin en büyük başyapıtlarından. Ayasofya Müzesi, şüphesiz ölmeden önce görülmesi gereken yerlerden biri. Gitmeden önce Ayasofya Müzesi hakkında kısa bilgi, 2020 giriş ücreti hakkında bilgi verelim.

POSTA POSTA
Ayasofya Müzesi hakkında kısa bilgiler ve 2020 giriş ücreti

İstanbul'un simgelerinden biri olan Ayasofya Müzesi Mimarisi ve sanat tarihi açısından dünyanın baş yapıtları arasında kabul edilen Ayasofya, Bizans İmparatoru Jüstinyen tarafından 537 yılında yaptırıldı. 916 yıl kilise olarak kullanılan Ayasofya, zaman içerisinde birçok yangın ve deprem atlattı. 

Ayasofya Müzesi hakkında kısa bilgiler ve 2020 giriş ücreti - Resim : 1

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesinin ardından camiye dönüştürüldü ve ilk Cuma namazı burada kılındı. 482 yıl cami olarak kullanılan Ayasofya, 1935 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile müzeye dönüştürüldü. Camiye çevrilmesinin ardından yapının ana çizgileri korundu. 

Sultan İkinci Bayezid devrinde kuzeybatıdaki ince minare, Sultan İkinci Selim devrinde de Mimar Sinan tarafından batıdaki iki kalın minare eklendi ve yer yer dayanaklarla kuvvetlendirildi. Mimar Sinan'ın yaptığı dayanaklar ve onarımlar yapının bugüne kadar ulaşabilmesini sağladı.

Ayasofya’nın çevresinde neler var?

Ayasofya Müzesi hakkında kısa bilgiler ve 2020 giriş ücreti - Resim : 2

Bu yapının çevresinde Bizans devrinden kalan ek yapılar vaftizhane ve hazine dairesi. Bu ek yapılardan vaftizhane Osmanlı devrinde Sultan Mustafa ve İbrahim'in türbesi olmuş, Sultan İkinci Selim türbesi Mimar Sinan, Sultan Üçüncü Murad türbesi de Davut Ağa tarafından yaptırıldı. Ayrıca Sultan Üçüncü Mehmed'in kendi türbesi, bir okul binası, Sultan Birinci Mahmud döneminden özellikler taşıyan bir şadırvan ve imaret, yapının çevresinde yer almakta.

Ayasofya’ya giriş ne kadar? Müze Kart geçerli mi?

Ayasofya Müzesi hakkında kısa bilgiler ve 2020 giriş ücreti - Resim : 3

2019 yılında en çok ziyaret edilen müze olan Ayasofya’ya giriş ücreti 100 TL. Pazartesi kapalı olan müze, sabah 9’da açılıyor ve akşam 6’da kapanıyor. Ayrıca Müze Kart ile ücretsiz girmek mümkün.

Ayasofya’ya kimler ücretsiz girebilir?

  • 18 yaş ve altı T.C. vatandaşı gençler ve çocuklar ile bu yaş grubundaki öğrenci gruplarına refakat eden öğretmenler
  • 65 yaş ve üstü T.C. vatandaşları
  • Gaziler ve refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları ile şehit yakını kimlik kartı sahipleri,
  • T.C. Vatandaşı ve Yabancı Engelliler ile bir refakatçisi
  • Er ve erbaşlar
  • ICOM ve ICOMOS ile UNESCO kartı sahipleri
  • Yerli ve yabancı basın kimlik kartı sahipleri
  • Seyahat acentesi sahip veya sorumlu müdürleri
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı kokartı bulunan profesyonel turist rehberleri
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı personeli ve emeklileri ile refakatindeki anne, baba, eş ve çocukları
  • 8 yaş ve altındaki yabancı uyruklu çocuklar
  • Hayatboyu Öğrenme Programı çerçevesinde Comenius Okul Ortaklıkları ile Erasmus Öğrenci Değişim Programı kapsamındaki gruplar ile bu gruplara refakat eden öğretmenler.


Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında POSTA internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER