için kaldı

TSK'nın her an göreve hazır sevimli dostları

Mayın arıyor, narkotik madde buluyor, arama kurtarma çalışmalarına yardımcı oluyorlar. Yetenekli köpekler, Türk Silahlı Kuvvetlerine destek vermek için Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında eğitiliyor.

GASTE24 GASTE24
TSK'nın her an göreve hazır sevimli dostları

Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) eğitimli köpek ihtiyacını karşılamak için Bursa Gemlik’teki Askeri Veterinerlik Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığında her yıl çok sayıda köpek eğitiliyor.

Köpeklere devriye, arama-kurtarma, takip, keşif, bomba arama, narkotik madde ve mayın arama branşlarında eğitim veriliyor. Eğitim alan her köpeğin sağlık durumu da titizlikle inceleniyor.

TSK'nın her an göreve hazır sevimli dostları - Resim : 1

Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarına katıldılar

Köpek Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Dr. Veteriner Yarbay Melih Sayın, eğitilen köpeklerin son dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin başarıyla yürüttüğü Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarında aktif görev aldığını ve görevlerini başarıyla tamamladıklarını söyledi.

TSK'nın her an göreve hazır sevimli dostları - Resim : 2

500’e yakın köpek eğitim görüyor

Birinci Köpek Üretim ve Eğitim Bölük Komutanı Üsteğmen Zafer Şafak ise, 6’sı yerli olmak üzere 12 farklı ırkta köpek yetiştirildiğini, şu anda merkezde 500’e yakın köpeğin bulunduğunu, köpeklerin eğitim sonrası ihtiyaç olan birliklere teslim edildiğini açıkladı.

Birliklere gönderilen köpeklerin eğiticisine alışması için 2 aylık bir süreç işliyor. Eğiticisine alışamaması durumda ise farklı bir köpekle alışma süreci tekrar başlatılıyor. Emekli olma zamanları geldiğinde de devlet için yaptıkları hizmetlerden dolayı ömürlerinin sonuna kadar bakımları sağlanıyor.

TSK'nın her an göreve hazır sevimli dostları - Resim : 3

Karadeniz’e özgü zerdavanın iz sürme becerisi

Eğitilen köpekler arasında Karadeniz bölgesine özgü yerli ırk zerdava da bulunuyor. Av ve çoban köpeği zerdavalar, 2016 yılında merkezde görev alan komutanlar tarafından keşfedildi. Arama-kurtarma faaliyetlerinde görev yapabilmelerinin yanı sıra düşman unsurları da takip edebiliyorlar. Ortalama 5 kilometre uzaklığa kadar iz sürebiliyorlar.

Kaynak: TRT Haber

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER