Bakan Yıldız: Hedefi İstikrar Olan Bir Yapı İle Karşı Karşıyayız (2)

“KARADENİZ'DE PETROL OLDUĞUNA İNANAN SADECE BİZ DEĞİLİZ”

F5HABER F5HABER
Bakan Yıldız: Hedefi İstikrar Olan Bir Yapı İle Karşı Karşıyayız (2)

“KARADENİZ'DE PETROL OLDUĞUNA İNANAN SADECE BİZ DEĞİLİZ”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Trabzon Valiliğini ziyaret etti, Vali recep Kızılcık ile görüştü. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Taner Yıldız, Karadeniz'de petrol aramalarına yönelik bir soruya şu cevabı verdi:

“Sürmene'deki kuyuda sismikler petrol bulgusuna rastlamıştır. Sondajda da petrol bulmadılar değil. Ancak süngerimsi yapının içinde petrolün emileceği bir yapı oluşmadı. Bir yerde sismikler petrol gösterebilir ama orada sondaj yapıldıktan sonra oranın fizibilete nasıl petrol alınacağı, hangi şartlarlarla alınacağı sürekli konuşulur, bunlar değerlendirilir. Uygun değilse de çalışma olmaz. Biz bu yüzden ihtiyatlı konuşuyoruz. Günlük 300-400 varillik petrollerin bulunduğu yerler var Türkiye'de. Ama biz bunların çok büyük şeyler bulduk diye lanse etmiyoruz. Biz bunları paylaştıkça sanki Türkiye'nin ihtiyacı karşılanmış gibi bir hava oluşuyor, bu da doğru değil. Şuna inanıyorum Karadeniz'de petrol olduğuna inanlar yanlızca bizler değiliz. Uluslararası firmalar da buna inandıkları için gelip burada çalışma yapıyor. Kimse buraya gelipte 500 milyon doları saçıp gitmez. Shell firması ile bir anlaşma yaptık. Onlar da Karadeniz'de çalışacak. İnşallah bu bölgeden bir şeyler buluruz.”

“KİMSE PETROL FİYATLARINI YÜKSELTECEKSE TÜRKİYE'Yİ BAHANE ETMESİN”

Türkiye'de son günlerde yaşanan olayların enerji ve petrol piyasasına etkilerinin sorulduğu Bakan Yıldız, şu açıklamayı yaptı:

“Kimse petrol fiyatlarını yükseltecekse Türkiye'yi bahane etmesin. Türkiye'nin böyle bir gerekçesi yok. Türkiye'de şu anda siyasi istikrar mı sürdürülebilir yoksa bir takım kırma dökme olaylar mı? Bütün ülkemiz adına kırma dökmenin sürdürülebilir olmadığını söyleyebiliriz. Biz 10 yıldır siyasi istikrar için uğraşıyoruz. Böyle uluslararası piyasalara petrol fiyatlarını yükseltecek kadar yansımadığını bunun bir bahane olarak kullanıldığını biliyorum. Bütün bu birikimlerin, halkımızın elde ettiği refah seviyesinin bir çırpıda verme niyetinde değiliz. Halkımızın özgür bir ortam içerisinde kendi fikrini beyan etmesini ne kadar doğal karşılıyorsak ne kadar bunu doğru buluyorsak tam tersini de anormal buluyoruz. Türkiye bu sahneleri özlemedi. Bu sahnelerden kimler seviniyor kimler üzülüyor halkımız iyi baksın. Herkes kendini bir testten geçirsin. Vatandaşımızın bu sahnelerden hoşnut olmadığını çok iyi biliyorum. Türkiye'nin istikrarına yönelik her türlü adımın kesinlikle sonuca ulaşmayacağını söylemem lazım. Türkiye eski Türkiye değil. Hemen oyuna gelen bir ülke hiç değil.”

“ENERJİ SEKTÖRÜ AÇISINDAN GÜNDÜZ FUTBOL MAÇLARINI DESTEKLİYORUM”

Süper Lig maçlarının gündüz oynatılmasına yönelik yapılan çalışmanın sorulduğu Yıldız, “Gece maçlarında harcanan enerji miktarı ile ilgili arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. Biz şunu biliyoruz ki; gün ışığında futbol maçlarının oynanması enerji tasarrufu açısından da enerji verimliliği açısından da doğru bir şeydir. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Ben enerji sektörü açısından değerlendirdiğimde gündüz maçalarını destekliyorum” dedi.

KEMENÇE HEDİYE EDİLDİ

(DHA - Muhammet KAÇAR)
SONRAKİ HABER