Tayland'da 2G'ye Elveda, 4G'ye Merhaba

TAYLAND'ın iki büyük GSM operatörü olan True Move ve Digital Phone Co (DPC) şirketleri 3 ay sonra 2G servislerini kapatacaklar ve 4G'ye geçecekler.

F5HABER F5HABER
Tayland'da 2G'ye Elveda, 4G'ye Merhaba

TAYLAND'ın iki büyük GSM operatörü olan True Move ve Digital Phone Co (DPC) şirketleri 3 ay sonra 2G servislerini kapatacaklar ve 4G'ye geçecekler.

Kablosuz şarj edilebilen telefonlar ve ev aletlerinden sonra yeni bir adım daha atan Tayland hükümeti 2G devrini tamamen kapatıyor. GSM şirketlerine üç ay süre tanıyan Tayland Ulusal Radyo ve Televizyon İletişim Komisyonu (NBTC) Temmuz ayında yeni düzenlemeye operatör şirketlerinin ayak uydurmasını istedi ve 16 Eylül'e kadar süre verdi.

Aynı dönemlerde yapılacak olan ihalede 2 şirkete 4G lisansı verileceğini aktaran NBTC genel sekreteri Takorn Tantasit, 4G ihalesine katılmak isteyenlerin 2G hattı taşıyan müşterilerini düzenli olarak bir üst gelişmiş sisteme aktarmış olmaları gerektiğini bildirdi.

True Move şirketi 2013 Ekim ayında 17 milyon olan 2G'li müşterisinin 10 milyonunu 3G sistemine aktardı ancak hala yedi milyon kişi eski sistemi kullanmaya devam ediyor.

DPC şirketinin ise 13 bin 2G kullanıcısı kalmış durumda ve 3 aydan kısa sürede bu müşterilerini de bir üst seviye ağlara taşıyıp 4G ihalesine girmeye hazırlanıyor.

Takorn yaptığı açıklamada True Move ve DPC şirketlerini uyardı ve "Eylülden sonra 2G müşterisi olan kendini bitirmiş olur, iş yapamaz" dedi.

True Move şirketinin üç ay içinde 7 milyon kullanıcısının hepsini 3G'ye taşıması çok mümkün görünmüyor ancak NBTC bu kullanıcıların sadece 3.1 milyonunun aktif kullanıcı olduğunu düşünüyor çünkü henüz taşınmayan hatların büyük çoğunluğu hazır kart.

True Move şirketi yaşayacağı büyük sıkıntı sebebiyle NBTC'den 7 milyon kullanıcıyı kendi rızalarına bakmadan otomatik olarak 3G sistemine geçirmeyi önerse de bu NBTC düzenlemelerine ve ilkelerine aykırı olduğu için yedi milyon kullanıcının hepsinin kendi rızasıyla 3G sistemine geçmeleri gerekiyor.

2013 Ekim ayında 2 milyon kullanıcısını 3G'ye taşımak için her birine kulaklık hediye eden True Move şirketi büyük bir risk ile karşı karşıya. Mayıs ayında ihale başvuruları yapılacak ve Ağustos ayında ihale süreci yaşanacak. 4G lisansları ise sahiplerini Eylül ayında bulacak. 4G lisansının şirketlere yaklaşık 390 milyar dolara satılması bekleniyor.

SONRAKİ HABER