Hacıbektaş’ta delikli taş izdihamı

HACI Bektaş-ı Veli'yi Anmak amacıyla bu yıl 52'nci ulusal ve 26'ncı uluslararası düzeyde yarın yapılacak olan törenlere katılmak üzere yurt içi ve yurt dışından çok sayıda insan Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'ne geldi.

F5HABER F5HABER
Hacıbektaş’ta delikli taş izdihamı

HACI Bektaş-ı Veli'yi Anmak amacıyla bu yıl 52'nci ulusal ve 26'ncı uluslararası düzeyde yarın yapılacak olan törenlere katılmak üzere yurt içi ve yurt dışından çok sayıda insan Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'ne geldi.

Yarın resmi anma programının yapılacağı Çilehane Mevkii'nde bulunan Kemal Kılıçdaroğlu Kültür Merkezi'ne giden yollar Hacı Bektaş Belediyesi görevlileri tarafından yıkanarak temizlendi. Merkeze giden yollara Hacı Bektaş Veli'nin sözlerinin yer aldığı afişler asıldı. Dünyanın en önemli Alevi-Bektaşi inanç merkezi konumundaki Hacıbektaş İlçesi'ni ziyaret edenler, Hacıbektaş Veli'nin içerisinde inzivaya çekildiği bir mağaranın da bulunduğu Çilehane Bölgesi'ndeki delikli taşı mutlaka ziyaret edildi.

İlçe merkezinin 3 kilometre doğusundaki Çilehane'de bulunan delikli taşın içinden geçenlerin de günahsız olduğuna inanılıyor. Burada bulunan Deliklitaş'tan geçebilmek, Hacı Bektaş Veli heykeline dilek taşı yerleştirmek ve dilek tutup dua etmek için birbirleriyle yarıştı.

Yaşlılar ile kilolu kadınlar Deliklitaş'tan geçerken zorlandı. Törenlere katılmak üzere Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'ne dünyanın dört yanından gelen Alevilerin bir bölümü kurulan çadır kentlerde, bir kısmı otelle veya akrabalarında kalırken, bazıları da araçlarıyla birlikte geldikleri ilçede kendilerine gösterilen boş alanlara çadır kurarak barınma ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştı.

İlçede gösterilen içerisinde seyyar tuvaletlerinde bulunduğu alana ailesiyle birlikte gelen bir kişi, "33 yıldır geliyorum. 15 gün kalıyoruz. Burada kurban kesip, dua ediyoruz. Anma programı sonunda oturduğumuz Osmaniye'ye dönüyoruz" dedi.

Hacıbektaş'a gelenlerin en fazla ziyaret ettiği yerler arasında Hacı Bektaş Veli'nin mezarının da bulunduğu müze bulunuyor. Müzeye gelenler önce Aslanlı Çeşme'den su içiyor. Ardından Hacı Bektaş Veli'nin mezarının bulunduğu yere geçerek dua ediyor.

Hacıbektaş Veli'nin içerisinde inzivaya çekildiği bir mağaranın da bulunduğu Çilehane bölgesindeki delikli taştan inanışa göre, günahı olan geçemiyor. Delikli taştan geçmek için zayıf veya şişmanlık gibi farkı gözetilmiyor. Bu alanı ziyaret eden herkes oldukça küçük olan delikten geçmek için yoğun çaba harcıyor. Bu küçük delikten geçemeyen insanların ise kesinlikle adak adaması ve bunu da yoksullara dağıtması gerekiyor. Çilehane bölgesinde başta Hacıbektaş Veli olmak üzere Yunus Emre, Aşık Mahsuni, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Mahzuni'nin heykeli bulunuyor.

Hacıbektaş'a gelenler Delikli taştan geçmenin insana anlatılmayacak huzur, mutluluk verdiğini belirterek, yüreği temiz herkesin taştan rahatlıkla çıkabileceğini, çıkamayanların ise kendilerini nerede hataları olduğunu düşünmeleri gerektiğini belirtti.

Pir Hacıbektaş Veli'nin karanlıkta çile çektiğini, bir aydının neden karanlıkta kaldığını sorması üzerine de taşların arasında bulunan deliği açtığını kaydeden vatandaşlar, burada özlerini sorguladıklarını ifade etti. İlçeye gelenler, "Hacı Bektaş Veli burada arkadaşlarıyla çile çekmiş. Buradan geçince günahların af olacağına inanıyoruz. Bunun ne kadar gerçek olduğunu da tam bilemiyoruz. Girdikten sonra 'geçebilir miyiz, geçemez miyiz' diye kafamızda bir heyecan oluyor. Çıktıktan sonra bir rahatlama hissediyoruz" diye konuştu.

Kilolu ve yaşlılar Deliklitaş'tan çıkmakta zorlanırken bunu başaranların mutlulukları yüzlerinden okundu.

(DHA - Sinan KORKMAZER)
SONRAKİ HABER