Kritik bir dönemden geçiyoruz

-Ziyaretin ardından HDP'den yapılan açıklamada Öcalan'ın, "Resmi müzakerelerin zaman kaybetmeksizin başlaması oldukça önemlidir. Sürecin geleceği ve selameti atılacak adımların hızı ve ciddiyetiyle doğrudan bağlantılı hale gelmiştir" dediği aktarıldı

F5HABER F5HABER
Kritik bir dönemden geçiyoruz

ANKARA (AA) - HDP heyetinin, TCK'nın 125. maddesine göre "vatana ihanet" suçundan idam cezasına çarptırılan ve AB uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı için İmralı'da ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan ile görüşmesinin ardından açıklama yapıldı. 

HDP'nin yazılı açıklamasında, Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan heyetin dün İmralı Adası'na gittiği anımsatıldı. Açıklamada, görüşmenin ardından Öcalan'ın kamuoyuna aktarılmasını istediği mesaja yer verildi. 

Öcalan, "Son derece ciddi gelişmelerin yaşandığı kritik bir dönemdeyiz. Sadece bölge açısından değil, insanlığın geleceği açısından da bıçak sırtı olarak tanımlanabilecek günlerden geçmekteyiz" ifadesine yer verdiği mesajında, görüşmelerden müzakere yanı ağır basan bir kararlılık ortaya çıktığını ve bu düzeyde mutabakata varıldığını, yol haritasına ilişkin eylem planının da açıklandığını anımsattı.

Bu kapsamdaki ilkelerin de müzakere organlarının oluşmasıyla belirlenebileceğini ifade eden Öcalan, açıklamasında "Bu çerçevede, Bakanlar Kurulu kararı haline gelen müzakere iradesinin pratikleşmesinin önünde hiçbir engel kalmamıştır. Resmileşen bu metin doğrultusunda ve metnin içeriğine uygun olarak resmi müzakerelerin zaman kaybetmeksizin başlaması oldukça önemlidir. Ciddiyetle ve büyük fedakarlıklarla bu noktaya getirmeyi başardığımız sürecin geleceği ve selameti atılacak adımların hızı ve ciddiyetiyle doğrudan bağlantılı hale gelmiştir" görüşüne yer verdi. 

IŞİD'in Kobani (Ayn el-Arab)'deki kuşatmasının "Türkiye'yi yeni bir darbe sürecine sokabileceğini" savunan Öcalan, "Bu katliam girişimi amacına ulaşırsa hem süreci sonlandıracak, hem de yeni ve uzun sürecek bir darbenin temellerini atacaktır" iddiasında bulundu.

Öcalan, "Türkiye'de sürecin ve demokrasi yolculuğunun çökmesini istemeyen herkesi Kobani (Ayn el-Arab)'ye gereken ciddiyet ve sorumlulukla sahip çıkmaya çağırıyorum" ifadesini kullandı.

Türkiye'de çözümden yana olanların sürece ve sorunlara zamanında ve aktif müdahaleler geliştirmesini "hayati önemde" olarak niteleyen Öcalan, Kobani (Ayn el-Arab) ile sürecin ayrılmaz bir bütün olduğunu ifade etti.

SONRAKİ HABER