İl Müftüsü İhsan Açık: “Cami Sayısı Nüfusu Karşılamıyor”

Hızla gelişen ve büyüyen Şanlıurfa'da bulunan 226 caminin ihtiyacı karşılamadığını belirten Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, "5 yıl içerisinde Urfa'da muhakkak 600 cami yapılması lazım, eğer yapılmazsa cami sayısı en az olan iller arasına gireriz" dedi.

F5HABER F5HABER
İl Müftüsü İhsan Açık: “Cami Sayısı Nüfusu Karşılamıyor”

Hızla gelişen ve büyüyen Şanlıurfa'da bulunan 226 caminin ihtiyacı karşılamadığını belirten Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, "5 yıl içerisinde Urfa'da muhakkak 600 cami yapılması lazım, eğer yapılmazsa cami sayısı en az olan iller arasına gireriz" dedi.

Şanlıurfa'da kent merkezinde 226 cami yer alırken ilçe ve köylerde ise bin 564 cami bulunuyor. Şanlıurfa'nın nüfusunun hızla arttığını belirten Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, "Şanlıurfa'daki merkez, köy, il ve ilçelerindeki camiler konusunda bilgi vermek gerekirse tabi ki başta şunu söyleyeyim; nüfusa oranla ve nüfusun artma hızına göre cami sayımız maalesef düşük. Bu noktada vatandaştan tabi bir isteğimiz var. Camilerimizin daha çok artması için çalışacağız bu bir ikincisi ise mevcut camilerin potansiyelini yani cami cemaat sayısını arttırma hususunda gayret göstermemiz gerekiyor" diye konuştu.

Müftü Açık, "Genel bilgi vermek gerekirse Şanlıurfa'da toplamda bin 790 tane camimiz var. Cami konusunda bir açığımız var. Şanlıurfa'nın nüfusu çok hızlı artıyor şu hızda giderken cami açık sayımız daha da artacaktır. İl merkezinde 226 camimiz var. Merkeze bağlı köylerimizde 381 camimiz var. Bu da şunu belirtmekte fayda var. 226 camimizin aşağı yukarı 100 tanesi çok küçük camiler. Mescit dediğimiz 1 odadan ibaret camilerdir. Bu 226 caminin içerisinde 50-60 tane olanı tarihi yani çok eski olan camiler bize miras kalan camilerdir. İlçe bazında düşündüğümüzde ilçeler içerisinde Siverek'in cami sayısı 195 tane orada da nüfusa göre cami sayısı gerçekten çok düşük görünüyor. Caminin en az olduğu ilçemiz ise Halfeti. Orada da 60 camimiz var. Genel olarak köylerimizde bin 379 camimiz var. Bu noktada geriye kalan camiler merkezlerdeki camiler ve merkezlerdeki cami sayılarımız gerçekten çok düşük. Ben daha önce ilk geldiğim sıralarda 5 yıl içerisinde Urfa'da muhakkak 600 cami yapılması lazım demiştim. Hem nüfusun artış hızına göre hem de şuandaki ihtiyaçlara göre bir 5 yıl içerisinde 600 cami yapmazsak camisi çok az olan iller arasına gireriz. Şuanda bin 690 kişi olarak da görevlilerimiz var. Camilerimizin hemen hemen şuanda eksik kadrosu yok ve son atama yapıldıktan sonra bu yıl itibariyle bir eksiğimiz olmayacak. Şuan il ve ilçelerde olmak üzere bir 50 tane da inşaatları olan camilerimiz var buralara da inşallah biterse bir 50 kişilik kadro yine lazım olacak" dedi.

Geçmiş dönemde 50-100 metre aralıklarla camilerin olduğunu söyleyen Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık; "Bir cami bir mahallenin bir nevi dini hayatını da temsil etmiş oluyor. O caminin güzelliği de o mahallenin dini hayatla ilgili estetiğini de ortaya koymuş oluyor. Tarihi camilerimiz Urfa'nın geçmiş estetiğinin ne kadar iyi olduğunu ne kadar güzel olduğunu ve dini hayatının ne kadar canlı olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü aşağı yukarı 50-100 metre aralıklarla camiler var, yani vatandaşın esnafın kendi evinden veya işyerinden düzayakla gidebileceği camiler vardı" şeklinde konuştu.

Yeni yapılan şehirleşmede camilerin çok küçük kaldığına dikkat çeken Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, "Camilerimiz gözükmüyor küçük küçük kalıyor. Düzayak gidebileceğimiz camilerimiz şuan yok mesela ezan okunda ezan okunan camiye yetişebileceğimiz camilerimiz yok, vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum. Elimizden geldiği kadar nasıl ki bir ev alırken işte parka yakın mı? İşte alışveriş yerine yakın mı? Veya anayollara yakın mı? Sorusunu kendimize sorarken camiye yakın mı? Cemaate nasıl gidebilirim diye dert edinirlerse inşallah bu iş özellikle site yapan müteahhitlerimiz güzel cami yapma hususunda bize yardımcı olurlar. Bir kişi cami yaptığında Allah'ın bir vaadi var, Ahrette onun karşılığında köşk vereceğini söylüyor. Bu nedenle camiler Allah'ın evi olarak kabul edilir. Allah kendi adına burada yapılan evlerin karşılıksız bırakılmayacağını söylüyor. Bu sözlerle inşallah cemaati seven Urfalılara şunu söyleyeyim camilere devam edelim aynı şekilde cemaat olmaya devam edelim ve yeni yapılan camilere yapımı hususunda gayret gösterelim diyorum. Şuana kadar cami yapmış olan kardeşlerimizden de Allah razı olsun diyorum" ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER