Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Gezi Parkı Eylemine Destek

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, İstanbul'a yapılması düşünülen üçüncü köprüye ‘Yavuz Sultan Selim' isminin verilmesi sebebiyle başlattıkları eylemi durdurduklarını belirterek, "Şimdi var gücümüzle Taksim'e destek veriyoruz" dedi.

F5HABER F5HABER
Alevi Bektaşi Federasyonu'ndan Gezi Parkı Eylemine Destek

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, İstanbul'a yapılması düşünülen üçüncü köprüye ‘Yavuz Sultan Selim' isminin verilmesi sebebiyle başlattıkları eylemi durdurduklarını belirterek, "Şimdi var gücümüzle Taksim'e destek veriyoruz" dedi.

Alevi Kültür Dernekleri Bursa Şubesi tarafından Nilüfer ilçesinde yapılan Ataevler Cemevi törenle açıldı. Açılışa Bursa Valisi Şehabettin Harput, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer İlçe Müftüsü Durmuş Ayvaz, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Caferi Dernekleri Başkan Yardımcısı Ali Adar, Nusayriler temsilcisi Ali Yeral, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Doğan Demir, İstanbul Protestan Kilisesi adına Timur Topuz ve Alevi vatandaşlar katıldı. Tören öncesi gazetecilerin sorularını cevaplayan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Selahattin Özel, Gezi Parkı olayları ve üçüncü köprüye ‘Yavuz Sultan Selim' isminin verilmesini değerlendirdi. Gezi Parkı'nda eyleme katılanlar arasında Alevi, Sünni, Türk ve Kürtlerin bulunduğunu belirten Özel, "Doğru bir çıkıştır. Bunu herkesin iyi okuması gerekir. Sadece hükümetin değil, hükümetin yanı sıra muhalefetin de, bizim gibi sivil kitle örgütlerinin de iyi okuması gerekir. Biz şu anda üçüncü köprü ile ilgili eylemi durdurduk. Çünkü Taksim'i bölen bir anlayış sergilemek istemedik. Var gücümüzle Taksim'e destek veriyoruz. Bunu da Alevi olarak yapmıyoruz. Oraya insan olarak katılıyoruz. Alevi adını kullandığınız zaman başka yerlere çekiliyor. Biz bundan yana değiliz" diye konuştu.

Köprü eylemlerini askıya aldıklarını ifade eden Özel, şöyle devam etti:

"Başbakan zaten Taksim hıncını da Aleviler'den çıkartacağı için üçüncü köprüyü beklemeye koyduk. ‘Üçüncü köprü cinayettir' diyen şimdiki Başbakan, o zaman belediye başkanıydı. Demek ki bugün katil olmak üzere. Yapılmalı mı yapılmamalı mı uzmanların işi; ama işine gelince ‘Ben Alevileri severim' de, Yunus'tan şiirler okur, ‘Yaratılanı hoş gördük Yaradan'dan ötürü' diye. Madem öyle, Yunus ismini niye koymuyorsun, barış ismini niye koymuyorsun barış sürecinde?"

AK Parti'nin bu zamana kadarki tavrının kendilerine samimi gelmediğini söyleyen Özel, şunları söyledi:

"Çalıştaylar ve Aleviliğe bakışı dahil Başbakan'ın cemevlerine ucube demesi başka isimler ve sıfatlar kullanması yakışmıyor. Beğenir veya beğenmez, bir Başbakanın bunları demeye hakkı yok. Aleviler inanç merkezimiz cemevi diyorsa saygı göstermeli. Devlet olarak bizim inancımızı yerine getireceğimiz yerlere katkı sunmalarını istiyoruz. Ama bunun olmayacağını gördük. Bu ülkede Aleviler Sünniler'in, Sünniler de Aleviler'in haklarını savunur hale gelirse gerçek kalıcı barış olur diye düşünüyorum."

Bursa Valisi Şahabettin Harput ise, "Burada birlik, beraberlik, kardeşlik ve eşitlik var. Buradaki güzellik, inanıyorum ki dalga dalga bütün Türkiye'ye yayılacak. İnşallah bundan sonra Türkiye'de sıkıntılar yaşanmayacak" dedi.

Açılış öncesi farklı inanç mensupları tarafından gökyüzüne barış güvercinleri bırakıldı.

SONRAKİ HABER