Rahimdeki miyomlar gebelikte risk oluşturuyor!

Gebelik sürecinin sağlıklı ve doğru zamanda gerçekleşmesi için rahim sağlığına dikkat edilmesi gerekiyor. Miyomun, rahimde görülen anormal düz kas hücrelerinin çoğalması ile oluşan ve rahmin en sık görülen iyi huylu tümörlerden olduğunu belirten Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Arıkan, “Rahimde görülen miyomlar, gebelikte boyutları büyüyüp ağrıya yol açabilir. Bunun dışında yerleşim yerlerine göre erken doğum, düşük tehdidi ve tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilirler” dedi.

MERJAM MERJAM
Rahimdeki miyomlar gebelikte risk oluşturuyor!

Miyomların rahmin farklı yerlerine yerleşebileceğine dikkat çeken Medical Park Tarsus Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Arıkan, iyi huylu olan miyomlarla ilgili uyarılarda bulundu.

Her 5 kadından 1’ini tehdit ediyor

 Miyomların neden oluştuğu hakkında açıklamalarda bulunan Op. Dr. Arıkan, “Miyomların sebebi olarak östrojen hormonu suçlanmakla birlikte, genetik yatkınlığın da rol oynadığı bilinmektedir. Bunlar hormon bağımlı bir tümör olup üreme dönemindeki kadınların yaklaşık yüzde 20’sinde görülmektedir. Gebelikte boyutları büyüyüp ağrıya neden olmalarının yanında, yerleşim yerlerine göre erken doğum, düşük tehdidi ve tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilirler. Menopozla birlikte kadında hormon düzeylerinin azalmasına bağlı olarak boyutlarında küçülme olabilmektedir” diye konuştu.

Şiddetli kanama ve ağrılara sebep oluyor

Miyomların, genellikle herhangi bir belirti vermediklerini dile getiren Op. Dr. Arıkan, şu bilgileri paylaştı: “Hastalarımızın bize en sık başvuru nedeni düzensiz, uzun süren şiddetli kanama ve bunun yol açtığı kansızlıktır. Büyük boyutlara ulaşan miyomlar karında şişkinlik, ağrı, kabızlık, gaz şikâyetlerine yol açabilir. İdrar torbasına baskı yaparak sık idrara çıkma ve böbrek problemlerine neden olabilir. Nadiren rahim içindeki saplı miyomlar da rahim kavitesi dışına çıkarak ilişki sonrası kanama, enfeksiyona bağlı olarak kötü koku ve akıntıya sebep olabilirler.”

Tomografi ile teşhis gerçekleşebiliyor

Miyomlara, pelvik muayene ve ultrason ile çok rahat tanı konulabildiğini vurgulayan Op. Dr. Arıkan, tanı ve tedavi aşamasında üç boyutlu ultrason MR ve tomografiden de yararlanıldığını belirtti.

Tedavi kişiye uygun olarak yapılmalı

Miyomların genellikle iyi huylu olup yüzde 0.1-0.5 oranında kötü huylu tümöre dönüşebileceğini ifade eden Op. Dr. Arıkan, “Miyomun büyüklüğüne, hastaya vermiş olduğu şikâyetlere göre hastanın düzenli aralıklarla kontrol edilmesi gerekmektedir. Tedavi hastanın yaşı, belirtilerin şiddeti, miyomun boyutu ve yerleşim yerine göre değişmekte olup, medikal ve cerrahi tedavi seçenekleri uygulanmaktadır” diyerek uyarılarını sonlandırdı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında MERJAM internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER