Fındıkta 30 TL beklentisi

Türkiye’de ağustos başında itibaren fındık tarlaları hareketlenmeye başlayacak. Binlerce üretici fındıklarını toplamaya başlayacak. Ancak üreticiler bu yıl fındık rekoltesinde bir düşüş bekliyor. Yaşanan aşırı sıcak ve soğuk havaların fındıkta verimi etkilediğine dikkat çeken üreticiler, “Maliyetlerimizde de artış yaşandı. Bu yıl bir kilogram fındık fiyatının en az 30 TL olmasını bekliyoruz” dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Fındıkta 30 TL beklentisi

BAYRAM tatilinin sona ermesinin ardından ağustos başı itibarıyla Türkiye’de fındık sezonuna giriliyor. Binlerce fındık üreticisi ve işçisi tarlalara girerek fındık toplamaya başlayacak. Fındıkta dünyanın en büyük üreticisi olan Türkiye’de, fındık fiyatı için de açıklamalar yapılmaya başladı. Henüz Tarım Bakanlığı fındık rekolte tahminini açıklamasa da üretici cephesinde bir kilogram fındık fiyatı için beklenti 30 TL oldu. Geçen yıla göre rekoltede çok büyük bir artış olmasını beklemediklerini ifade eden üreticiler, özellikle şubat ayında yaşanan aşırı sıcaklar ve don olaylarının fındıkta rekolteyi düşürdüğüne dikkat çekti.

MALİYETİ 22.30 TL

Fındık üreticisinin fındığına gözü gibi baktığına dikkat çeken Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Hem üreticimizi hem ziraat odalarımız fındıkta verimliliği arttırmak için çalışıyor. Ancak yaşanan hava olayları fındıkta rekolteyi etkiliyor. Bu yılın şubat ayının 15’ine kadar havalar bir hayli sıcaktı. Sonrasındaki hafta ise don olayları yaşandı. Hava olayları özellikle Ordu ve çevresini etkiledi. Bu da rekolteye yansımış oldu. Son günlerde yaşanan hava sıcaklıkları ise çok fazla etkili olmadı fındık üzerinde. Çünkü son 2-3 gündür bölgemiz yağış da almaya başladı” dedi. Fındık konusunda maliyet çalışması yaptıklarını ifade eden Soydan, “Ordu’da 1 kilogram fındığın maliyeti üreticiye 22.30 TL. Bu sebepler bu yıl TMO tarafından açıklanacak bir kilogramlık fındık fiyatının 30 TL civarında olmasını bekliyoruz. Üretici rekolteden çok etkilenmemeli. Rekolte iyi de gelse kötü de gelse fındıkta bir fiyat istikrarı olmalı. Dünya fındık üretiminin yüzde 70’i Türkiye’de. Binlerce üretici aile var. Üreticinin gücünü koruması gerekiyor” dedi. Soydan, Türkiye’nin fındık ihracatından elde ettiği gelirin ise 2 milyar dolar civarında olduğuna dikkat çekti.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER