Spor hocasının ‘ağır’ mesaisi

Bu hafta İşin Peşinde köşesi için son dönemin gözde mesleklerinden olan spor hocalığını yakından gözlemledim. Spor hocaları mesleğini spor salonunda icra ediyorsa maaş almıyor. Üstelik çoğu salonda özel ders verdiği kişiler için işletmeye pay ödüyor. Özel ders ücretleri semtine göre 150 ile 350 lira arasında değişiyor. Özel ders vermek ise ciddi bir iletişim gücü istiyor. Hocalar sigortasını da kendi ödüyor. Mesaileri sabah 7’de başlayıp akşam 22.00’da bitiyor. Mesai sırasında ortalama 300 kişi ile iletişim kuruluyor. Eğer bir öğrenciye hareketi yanlış yaptırırsan sakatlık olabilir. O yüzden ciddi bir uzmanlık gerekiyor. Hocaların en büyük sıkıntısı ise spor salonunda gelişigüzel yere atılan ağırlıklar. Çünkü mesai sonunda bu ağırlıkları da hocalar topluyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Spor hocasının ‘ağır’ mesaisi

Son dönemde dünyada sağlıklı yaşam davranışları giderek daha da popüler oluyor. Beslenmeden spora kadar her alanda kendisini gösteren bu davranışlarda şüphesiz ‘influencer’ yani sosyal medya fenomenlerinin de pazarlama vurguları önemli. Hangi uygulamada dolaşsanız kıyafetler, spor ekipmanları ve gıda takviyesi reklamı yapan birilerini görüyorsunuz. Hatta alakasız kişiler yoga, plates ve fitness eğitimleri satıyor. Bu konuda bir denetim de yok. Peki insan sağlığını bu kadar yakından ilgilendiren bir konuda çalışan kişiler nasıl bir eğitimden geçiyor, günlük mesailerinde neler yaşıyor, kazançları ne? Her hafta farklı bir mesleği deneyimlediğimiz “İşin Peşinde” köşesi için bu haftaki durağımız spor eğitmenliği.

Spor hocasının ‘ağır’ mesaisi - Resim : 1

UZMANLIK EĞİTİMİ

İstanbul’da spor eğitmenliği yapan Umut Durna ile mesaiye başlamadan önce eğitim konusunu soruyorum. Umut Durna, “Spor eğitmenliği için ciddi bir eğitim ve tecrübe gerekiyor. Ben BESYO eğitimini tamamlamak da yetmiyor. Egzersiz, plates, beslenme gibi alanlarda ek olarak uzmanlık eğitimi şart. Her öğrencinin farklı bir ihtiyacı oluyor. Kasları ve vücut yapıları tanımak önemli. Herkese aynı hareketi yaptıramazsınız. Herkesin beslenme ihtiyaçları, kas yapısı farklı” diyor.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER