Zeytinyağı ve tereyağında lezzet oyunları

Mutfağımızın baştacı yağları aromalandırıp tabaktakileri ufacık bir dokunuşla zenginleştirecek önerilerim var sizlere. Kuzugöbeği mantarının rayihasıyla zenginleşmiş birkaç damla zeytinyağı, mantar çorbasına sınıf atlatıyor; baharatlı tereyağı ızgara etin üzerinde yavaşça erirken konuklarınızı oldukça şaşırtıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Zeytinyağı ve tereyağında lezzet oyunları

Yıllar önce ilk İtalya seyahatimden makarna, domates konservesi ve aromalı yağlar getirmiştim. O zaman mutfakla bu kadar ilgili değildim ama orada yediklerimden çok etkilenmiştim. Geziden dönüşte getirdiğim aromalı yağlar uzun bir süre yemeklerime tat kattı ve zihnimde de yeni pencereler açtı. Üç küçük şişedeki yağlardan biri klasik acı biberli, diğeri limonlu ve sonuncusu bütün gurme yazarların mesafeli durduğu trüflüydü. Trüfün kimyasal olarak elde edildiğni  tadından anlayabilmek için hassas bir damak sahibi olmak gerek. Biz o zaman bayılarak yemiştik.

Türkiye’de İtalyan usulü pizza yapan yerlerde “Acı yağ ister misiniz” sorusu çok da eski değil. Bu soruyla karşılaştığınızda “Ben acı sevmem” diyerek kaçınanlardansanız lütfen bunu bir kez daha düşünün ve acı zeytinyağına bir şans verin. Birkaç ısırık sonra bağımlısı olup “Ben bunu evde nasıl yaparım”ın peşine düşeceksiniz, çok eminim. Acı biberli için yola çıkıp birçok farklı aromayla çeşitli zeytinyağları ürettim. Hem de bu lezzet dolu aroma bombası yağ şişeciklerinden çok sayıda yapıp dostlarıma hediye ettim. Yapması son derece kolay, püf noktası da kullanacağınız yağı ısıtmak.

Zeytinyağınızın kalitesi, sonucu doğrudan etkileyecektir. Soğuk sıkım, kaliteli bir zeytinyağı kullanın. Aromalı yağınızı 200-250 ml’lik şişelerde yapın ki sıkılmadan yenilerini üretebilesiniz. Yağı ısıtırken altını çok kısık açın; kaynamış, çok sıcak olmamalı. Sadece ılık... Sonra içine acı sevginize göre pul biberden bir tatlı kaşığı atın. Pul biber değil, kurutulmuş acı biber kullanacaksanız iki-üç tane biberi, saplarını ayıklayıp ortadan ikiye keserek kullanabilirsiniz. Çekirdekleri ayıklamayın, asıl acı o çekirdeklerde... Acı biberli yağınızı makarna soslarında veya pizzalarda kullanabilirsiniz. Rengi kırmızıya dönen bu yağ, yoğurtlu mezelerin üzerinde tadının yanı sıra görüntüsüyle de albenili olacaktır.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER