Sadece Türkiye'de üretiliyor! İngilizlerin de dilinde

İngiltere merkezli gazete The Guardian, Kaçkar Dağları'nda halen üretilen "deli bal"ın hikayesini okuyucuları ile buluşturdu. Yalnızca 1 kaşık deli balın ılık su veya sütle tüketilmesi, kişide halüsinojen ve öforik (mutluluk verici) bir hal temin ediyor. Rize'nin Fındıklı ilçesine tayini çıkan doktor Paksoy, deli balın yan etkilerini yeni öğrendiğini söylüyor.

GASTE24 GASTE24
Sadece Türkiye'de üretiliyor! İngilizlerin de dilinde

İngiliz The Guardian yeni balı, milattan önceye dayanan bir hikayeyle anlatmaya başlıyor:

"Büyük Pompey (Gnaeus Pempeius Magnus) çağdaşlarında hayranlık ve korku yaratan bir liderdi fakat şu an Trabzon'un bulunduğu bölgede bir deli bal macerası yüzünden neredeyse erkenden tarihin karanlıklarına gömülecekti. Romalı general Pompey, M.Ö. 97'de, Pontus ordusu karşısında ilerleyişini sürdürürken, Kral 6. Mithridates askeri bir deha sergileyerek, ilerleyen Roma ordusunun yoluna çanaklar dolusu deli bal konulmasını emretti. Bu baldan yiyen Pompey'in üç müfreze askeri hayaller görüp kendinden geçince, geri dönen Pontus askerleri tarafından katledildiler."

Karadeniz'e bakan Kaçkar dağlarında hâlâ arıcılar tarafından az miktarda deli bal üretiliyor. Himalaya dağları dışında, Kaçkarlar deli balın dünyada üretildiği tek yer. Kaliteli deli balın rengi kırmızıya yakın, tadı acımsı ve keskin oluyor. Bal, insanları çok güçlü bir şekilde etkileme özelliğine sahip.

Bu baldan bir küçük tatlı kaşığının ılık süt ya da suyla karıştırarak içilmesi hayal görme ve sarhoş etmeye yetiyor. Yerel dilde balın bu etkisine "vızıldatma" deniyor. Deli bal, hipertansiyon gibi birçok rahatsızlığın tedavisi için genellikle kahvaltıdan önce tüketiliyor.

Balın fazla tüketilmesi tansiyonda aşırı düşmeye sebebiyet verebildiği gibi, Türkiye'de her yıl onlarca insan deli bal zehirlenmesinden hastanelere kaldırılıyor. 

3 ay önce Rize'nin Fındıklı ilçesine tayini çıkan doktor Abdullah Paksoy "daha önce deli balın toksik etkileri hakkında hiçbir bilgisi olmadığını, burada meslektaşlarının kendisine semptomlar ve tedavi konusunda bilgi verdiklerini" söylüyor. Deli bal etkisine karşı genellikle hastaya serum veriliyor ya da adrenalin enjekte ediliyor ve kalp atışları ile tansiyon normale dönene kadar kontrol altında tutuluyor. Paksoy, "Burada çok seviliyor. Ben daha denemedim" ifadelerini kullanıyor.

Kaynak: Ajanslar

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER