Tarihte bir ilk: 100 dolar sayısı 1 doları aştı

ABD’nin en yüksek değerli banknotu olan 100 dolarlık banknotların sirkülasyondaki adedi, tarihinde ilk kez 1 dolarlık banknot adedini aştı. Uzmanlar 100 dolarlık banknot adedindeki artışın jeopolitik istikrarsızlıklar olduğunu belirtti.

GASTE24 GASTE24
Tarihte bir ilk: 100 dolar sayısı 1 doları aştı

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Finance&Developments (Finans&Gelişmeler) dergisinde yayımlanan bir makalede, sirkülasyondaki 100 dolar adedinin sirkülasyondaki 1 dolar adedini aştığı ve 2008 yılındaki küresel kriz sonrasında yaklaşık iki kat arttığı belirtildi.

1980'DE YÜZDE 30 CİVARINDAYDI

Chicago Merkez Bankası’nın (Fed) verilerine göre sirkülasyondaki 100 dolarlık banknotların yüzde 80’i, tüm banknotların ise yüzde 60’ının ABD dışında olduğu açıklandı. Bu rakam 1980 yılında yüzde 30 düzeyindeydi.

GÜVELİ LİMAN OLARAK GÖRÜLÜYOR

Fed ekonomisti Ruth Johnson, 100 dolarlık banknot adedindeki artışın jeopolitik istikrarsızlıklar olduğunu ve doların ABD dışında güvenli liman olarak görüldüğünü söyledi.

Küresel dolar talebi 1990 ve 2000 yılının başlarına dek yükselirken 2002 yılında euronun çıkışıyla azalmaya başlamış, ancak 2008 yılındaki küresel kriz sonrasında dolar talebi yeniden yükselişe geçmişti.

YÜKSEK DEĞERLİ BANKNOTLAR KAÇAKÇILIKTA KULLANILIYOR

Harvard Üniversitesinden Kenneth Rogoff, büyük banknotlar ve yasa dışı aktivitelerin yakından ilgili olduğunu belirterek, yüksek değere sahip banknotların vergi kaçırma ve yasa dışı aktivitelerde kullanıldığını söyledi. Rogoff ayrıca banknotlara olan talebin sebepleri olarak faizler ve enflasyondaki düşük düzeylere işaret etti.

Kaynak: Ajanslar

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında GASTE24 internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER