Depremde yaşamını yitirenler Elbruz'un zirvesinde anılacak

8 Türk dağcı, 17 Ağustos depreminde hayatını kaybedenleri anmak için sarsıntıların başladığı saat 03.02'de Rusya'daki Elbruz Dağı'nın zirvesine tırmanmaya başlayacak.

F5HABER F5HABER
Depremde yaşamını yitirenler Elbruz'un zirvesinde anılacak

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de yaşayan 8 Türk dağcı, merkez üssü Gölcük olan 17 Ağustos 1999'daki Marmara Depremi'nde yaşamını yitirenleri anmak için Rusya'da bulunan ve 5 bin 642 yüksekliğiyle Kafkasların zirvesi konumundaki Elbruz Dağı'na tırmanacak.

Kocaeli Dağcılık Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Fakir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de depremin izlerini taşıdını belirtti. Fakir, deprem meydana geldiğinde askerde olduğunu, birliğinden izin alıp İzmit'e gelerek buradaki kurtarma çalışmalarına yardım ettiğini söyledi.

Depremde ailesinden bir kayıp yaşamadığını ifade eden Fakir, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Olimpik Buz Sporları sahasında cesetleri taşımak için görevlendirildiğini, o günlerde psikolojilerinin bozulduğunu aktardı.

Fakir, Marmara Depremi'nde yaşamını yitiren insanlar anısına Elbruz Dağı'na tırmanmaya karar verdiklerini ve kulüplerine üye dağcılarla 3 bin 800 metreye kadar araçlarla gidecekleri dağın 4 bin 700 metresine çıkarak kamp çadırlarını kuracaklarını dile getirdi.

Depremin olduğu 17 Ağustos saat 03.02'de zirveye tırmanmaya başlayacaklarını ifade eden Fakir, şunları kaydetti:

"Öğleden önce zirvede olmayı planlıyoruz. Kar ver buzlu bir rota olacak. Zorlu bir parkur, sadece zirve tırmanışı yaklaşık 8 saat sürecek. Bu iş için 6 aydır düzenli olarak 8 kişilik ekibimizle antrenman yapıyoruz. Arkadaşlarımız eğitimli profesyonel dağcılar, kötü şartlara da hazırlıklı olan bir ekibimiz var. Bu tırmanışı, yaşanan acı depremi insanların unutmaması ve bu konuda duyarlı olmaları konusunda farkındalık için yapıyoruz. Deprem bölgesinde yaşadığımız unutulmamalı. Aynı acıların yaşanmaması için gerekli duyarlılığın gösterilmeli şarttır."

 

SONRAKİ HABER