Dudayev'in 'Yalnız Kurtları'ndan, Kadirov'un 'paralı askerleri'ne... Çeçenistan: Nereden, nereye...

1990'larda Moskova'ya karşı verdikleri özgürlük savaşı ile tüm dünyaya seslerini duyuran Çeçenistan ordusu şu sıralar Ukrayna'da, Putin için çarpışıyor. Peki ne oldu da bu değişim yaşandı? İşte Putin'in en başarılı projesi 'Yeni Çeçenler' ve yaşananların kısa özeti...

HÜRRİYET HÜRRİYET
Dudayev'in 'Yalnız Kurtları'ndan, Kadirov'un 'paralı askerleri'ne... Çeçenistan: Nereden, nereye...

Bugün Çeçenistan'ın Ukrayna işgali konusudaki tutumunu anlamak için biraz geçmişe bakmak gerekiyor. Yüzyıllardır Rusya'ya karşı verdikleri bağımsızlık mücadeleleri, 18. yüzyılda Şeyh Mansur ve 19. yüzyılda Şeyh Şamil gibi tarihi önderleriyle özdeşleşen Çeçenler'in direnişi 1991'de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla sıcak çatışmalara dönüştü.

İLK SAVAŞI KAZANAN İSLAMCI ÇEÇENLER OLDU

1991'in Kasım ayında bağımsızlığını ilan eden Çeçenistan (İçkerya Çeçen Cumhuriyeti) ile o dönem Boris Yeltsin tarafından yönetilen Rusya'nın arasında, 1994-1996 arasında yaşanan ilk savaşın kazananı ise Çeçenler oldu. Çeçen hükûmeti 1996'da Rusya'dan fiilen bağımsızlığını kazandı.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER