Salgın yaza biter mi

Koronavirüs salgınının yaz mevsiminde nasıl seyredeceği tartışılıyor. ABD’deki bazı araştırmalara göre COVID-19 virüsünün sıcak hava ve daha yüksek nemli iklim şartlarında yayılma hızının yavaşladığına dair deliller var. Ancak aşının bulunmadığı durumda yazı izleyen kış mevsiminde koronavirüsün yeniden hızlanabileceğine dair görüşler mevcut. Bilim insanları, sosyal mesafe ve tecritin önemine de vurgu yapıyor.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Salgın yaza biter mi

ABD’de araştırmacılar yüksek sıcaklıkların yeni koronavirüs vakalarının sayısını düşürdüğüne dair sağlam kanıtlar bulduklarını duyurdular. Buna göre, hava sıcaklığındaki her bir derece artış, her bir milyon kişi içindeki COVID-19 vakasını yüzde 13 oranında düşürüyor.

Chicago Üniversitesi’nden Tamma Carleton ve Santa Barbara şehrindeki California Üniversitesi’nden Kyle C. Meng, COVID-19’un bulaşma hızı ve yerel hava sıcaklığı arasındaki ilişkiyi ortaya koymak üzere, 22 Ocak-15 Mart tarihleri arasında 134 ülkede 166.686 yeni COVID-19 vakası üzerinde çalıştı.

Araştırmaya göre, mart ve temmuz ayları arasında beklenen mevsimsel sıcaklık artışı göz önünde bulundurulduğunda, salgın bu dönemde, kuzey yarımküredeki ülkeler için ortalama yüzde 43 düşüş, güney yarımküre ülkeleri içinse ortalama yüzde 71 artış gösterecek. Ancak bu durum kış aylarında tersine dönerek Ocak-Mart 2021 döneminde kuzey yarımkürede yüzde 59 oranında yeniden artıp, güney yarımkürede yüzde 2 azalacak.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER