Mağdur 12 gemici Türkiye'de

Phoenix Sun isimli gemide çalışmak üzere gittikleri Kanada'da mağdur olan 12 Türk gemici, İstanbul'a geldi.

F5HABER F5HABER
Mağdur 12 gemici Türkiye'de

İSTANBUL (AA) - Phoenix Sun isimli gemide çalışmak üzere gittikleri Kanada'da maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle mağdur olan 12 Türk gemici  İstanbul'a geldi. 

Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklama yapan gemi kaptanı Semih Özkan, nisanda çalışmak için gittikleri geminin 2 yıldır çalışmadığının kendilerinden saklandığını öne sürdü.

Özkan, işçilerin çalışması için şirket tarafından kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ifade ederek, "Bizi oraya götüren şahıs, açıkçası bizi kandırdı. Ama biz geminin sahiplerinden biri Türk olduğu için, onu mağdur etmemek için fedakarlık yaptık. Bir süre daha çalışmaya devam ettik" diye konuştu.

Gemideyken uzun süre maaş ve kumanyalarını alamadıklarını ifade eden Özkan, şunları kaydetti:

"Daha sonra yaşanılanlar, uluslararası deniz taşımacılığı ve çalışanların sorunlarıyla ilginen bir örgütte yansıdı. Oradaki basın duydu. Çünkü biz 2-3 gün boyunca bir kere yemek pişirip, onları yiyebiliyorduk. Kendimize göre bazı kısıtlamalara gittik. Olay basına yansıdıktan sonra ülkede insan haklarına verilen önemden dolayı bir gürültü koptu. Orada Sorel Belediye Başkanı ve halk bir şekilde bize yardımcı olmaya çalıştı. Bizi buraya bilet alarak, gönderdiler. Türk konsolosluk yetkilileri de kumanya yardımında bulundu."

Özkan, Kanada'daki mahkemede sürecin devam ettiğini belirterek, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne de taşıyacaklarını kaydetti.

- Olay

Kanada’nın Quebec eyaletine bağlı Sorel kenti limanında demirli Phoenix Sun gemisinde çalışmak üzere nisanda Kanada'ya giden 12 gemici, hazirandan bu yana maaşlarını alamadıkları için mağdur duruma düşmüşlerdi. Menpas firması ile yaşadıkları sorunun mahkemeye intikali ve gemiye Kanada Ulaştırma Bakanlığının el koyması üzerine maddi kayıplarını telafi imkanı kalmayan 12 gemici için Sorel halkı para yardımında bulunmuş, 12 gemicinin Türkiye'ye dönüşleri ise bir havayolu şirketi tarafından ücretsiz karşılanmıştı.  

SONRAKİ HABER