İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi açıldı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, engelli bireylere yönelik oluşturulan "İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi"nin açılış törenine katıldı. Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, üniversitelerin özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hayata dokunmalarının takdire şayan olduğunu söyledi."HEPİMİZ HAYATIMIZIN BİR DÖNEMİNDE FİZİKSEL ENGELLERLE...

F5HABER F5HABER
İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi açıldı

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, engelli bireylere yönelik oluşturulan "İTÜ Evrensel Tekstil Tasarım Merkezi"nin açılış törenine katıldı. Emine Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, üniversitelerin özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak hayata dokunmalarının takdire şayan olduğunu söyledi.

"HEPİMİZ HAYATIMIZIN BİR DÖNEMİNDE FİZİKSEL ENGELLERLE KARŞILAŞIYORUZ"

"Evrensel tasarım" olgusunun, tüm dünyada son 20-30 yıl içinde yaygınlık kazanan yeni bir bakış açısını ifade ettiğini belirten Erdoğan, "Aslında 'herkes için tasarım' demektir. Bu bakış açısına göre, engellerden etkilenenler, sadece klasik anlamda 'engelli' tanımına giren bireylerden oluşmaz. Her insan bebeklik, çocukluk döneminde bazı kısıtlamalar yaşar. Birçok insan hamilelik, yaşlılık, kaza gibi çeşitli sebeplerle engellere sahip olabilir. Bu nedenle engellileri toplumun küçük bir bölümü olarak değerlendirmemeliyiz. Hepimiz hayatımızın bir döneminde fiziksel engellerle karşılaşıyoruz" diye konuştu.

"ENGELİ BULUNAN KARDEŞLERİMİZİN SIKINTILARINI BİR ÖLÇÜDE HAFİFLETMİŞ OLURUZ"

Emine Erdoğan daha sonra sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu nedenle tasarım, hayatımızın her alanında mevcut. Mimariden, giyime, endüstriden bahçe düzenlemesine, hayatımızın hemen her alanında bir inşa faaliyeti var. Bu inşa sürecinde, tasarımın temel amacı, insanı, mekana uydurmak değil, mekanı insana uydurmak olmalı. Yani, her ortamda 'önce insan' demek durumundayız. İnsanın her halini gözetmeliyiz. 'Doğru tasarım, tüm engelleri

kaldırır' diyerek, tasarımlarımızı insana hizmet eksenli planlamalıyız. Engelliler İçin Tekstil Tasarım Merkezi Projesi'ni bu nedenle çok önemsiyorum. Türkiye'de ilk kez böyle bir merkez açılıyor. İnşallah burada engelli kardeşlerimizin hayatını kolaylaştıracak kumaş üretimi ve tekstil tasarımı yapılacak. Umuyorum ki, bu merkez vesilesiyle 'evrensel tasarım' tüm hazır giyim mağazalarının, tüm mimari uygulamaların gündemine girer. Böylece toplumda, sosyal adaleti gerçekleştirme imkanı buluruz. 'Basit ve sezgisel kullanım imkanı' ile

kalıcı engeli bulunan kardeşlerimizin sıkıntılarını bir ölçüde hafifletmiş oluruz."

"ANAYASAL GÜVENCE ALTINA ALINDI"

Bugüne kadar engellilerle ilgili çok sayıda sosyal sorumluluk projesine destek verdiğini anlatan Erdoğan, "Hep söylediğim birşey var; zihinlerdeki engeli kaldırırsak, fiziksel engelleri de daha kolay aşabiliriz. Toplumun tüm kesimlerinin bu konuda duyarlı

olması gerekir. Kuşkusuz engelli haklarını korumak adına en önemli vazife devlete düşüyor. Bu anlamda, son 13 yılda devletimizin devrim sayılabilecek adımlar attığını söyleyebilirim. Mesela, ülkemizde Engelliler Kanunu ilk kez 2005'te çıkarıldı. 1500 maddelik bir Engelliler Hukuku oluşturuldu. 2007'de, bağlayıcı nitelikteki tek uluslararası belge olan Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesine ilk imza koyan ülkeler arasında yer aldık. 2010 yılında ise, engellilere pozitif ayrımcılık ilkesi, anayasal güvence altına alındı" dedi.

"ENGELLİLERE DAVRANIŞIMIZ, BİZİM İNSANLIĞIMIZIN VE İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ TOPLUMUN AYNASIDIR"

Engellilerin topluma entegrasyonunun, engelsiz bilişim protokolleri ile genişletildiğini dile getiren Emine Erdoğan, söyle konuştu:

"Kamuda ve özel sektörde engelli istihdamı konusunda çok önemli adımlar atıldı. 2002'de engelli memur sayısı 5 bin 777 iken, 2015'te 37 bine çıktı. Neredeyse yüzde 500'leri aşan bu artış, dünyada ekonomik krizlerin yaşandığı bir dönemde gerçekleştirildi. Çünkü devletimiz 'önce insan' dedi. Tüm bu hizmetler elbette çok önemli fakat insanın söz konusu olduğu yerde asla yeterli değil. Devletimiz tüm engelli vatandaşlarımıza daha iyi hizmet vermeye devam etmeli, bunları en ücra köşelere taşımalıdır. Sivil toplum kuruluşlarımızın, özel sektörün, üniversitelerin de bu sürece katkı vermesi, insan merkezli ülke siyasetine güç katacaktır. Burada önemli bir hususun altını çizmek isterim. Kanunlar, projeler elbette engelli vatandaşlarımız için önemli gayretler. Fakat daha önemli olan, bu duyarlılığın tüm topluma yayılması. Zaman zaman, engelli dostu uygulamaların, insani davranış konusunda özrü olan kişiler tarafından bilinçsizce kullanıldığını görüyorum. Mesela, sokaklarda görme engelliler için yapılmış sarı renkli uyarıcıların üzerine araçlar park ediliyor. Ya da engelliler için ayrılmış park yerleri işgal ediliyor. Oysa engelli biraz da topluma emanettir. Engellilere davranışımız, bizim insanlığımızın ve içinde yaşadığımız toplumun aynasıdır. Medeniyet göstergemizdir. Sanıyorum bu konuda toplum olarak biraz daha üst bir bilince ihtiyacımız var. "

Konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi Gümüşsuyu Yerleşkesi'ndeki merkezin açılışı Emine Erdoğan ve İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca tarafından yapıldı. Açılıştan sonra Erdoğan merkezi ziyaret etti; tasarım atölyeleri ve cihazlar hakkında bilgi aldı.

ÖĞRENCİLER KOKTEYL VERİLMESİNE TEPKİ GÖSTERDİ

(DHA - Güven USTA - Cemal KÖYÜK)
SONRAKİ HABER