İçişleri Bakanlığı İBB'ye 'özel teftiş' başlattı! İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu tepki gösterdi

İçişleri Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden bazılarının terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönündeki iddialarla ilgili özel teftiş başlatıldığını bildirdi. İBB'deki işe alımlarla ilgili özel teftiş kararına İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, "İstanbul'a hizmet eden 86 bin yol arkadaşımın yanındayım, ezdirmem" şeklinde tepki gösterdi.

F5HABER F5HABER
İçişleri Bakanlığı İBB'ye 'özel teftiş' başlattı! İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu tepki gösterdi

Bakanlığın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada unlar kaydedildi:

"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personelden, 455'inin PKK/KCK, 80'inin DHKP-C, 20'sinin MLKP, 2'sinin MKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler üzerine, konunun tüm yönleriyle soruşturulması için Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır."

"Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesinde DİAYDER referansıyla PKK terör örgütü irtibatlı/iltisaklı kişilerin yerleştirildiğine yönelik İstanbul İl Jandarma Komutanlığı tarafından yapılan tespitler sonucunda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamedeki iddia ve tespitler de bahse konu özel teftişin kapsamındadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sabah saatlerinde "Bir hesaba göre 13 bin 500, bir hesaba göre 15 bin kişiyi işten çıkarıp aralarında terör örgütüyle iltisaklıların da bulunduğu 45 bin kişiyi aldılar." demişti.

Terör iddialarıyla ilgili İBB Başkanı İmamoğlu, geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapmış "Bekledim ki herhalde gelip onları alacaklar İBB’den. Öyle ya, terör örgütü üyesiyse gelip, tutuklayacak bunu. Yalanı konuş, iftirayı at, köşene çekil! Bu arada kimse gelmedi” diyerek, İçişleri Bakanı Soylu'ya tepki göstermişti.

İBB'den açıklama: “Terör bağlantılı” kişiler kamu kurumlarında iş buluyorsa bu sorun İçişleri Bakanlığı’nın

İçişleri Bakanlığının duyurusu sonrası İBB'den söz konusu gelişmeyle ilgili bir açıklama geldi. İBB'nin sosyal medya hesabından paylaşılan açıklamada şöyle denildi:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti, sosyal medyadan idare edilemez. İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili 16 Aralık 2021 tarihli resmî yazımıza bilgi vermediği gibi bugün sosyal medyadan yaptığı açıklamayla 86 bin İBB çalışanımızı zan altında bırakmıştır.

“Terör bağlantılı” kişiler ortada gezip, kamu kurumlarında iş buluyorsa bu sorun İBB’nin değil, güvenlikten sorumlu İçişleri Bakanlığı’nındır. Devletin en önemli bakanlıkları, siyasi polemik yerine, elindeki bilgi ve belgeleri devletimizin kurumu İBB ile paylaşmalıdır."

"31 Mart seçimleri öncesi ve sonrasında başlayan ve hala devam eden hukuksuz ve devlet ciddiyeti ile örtüşmeyen bu hamleleri kamuoyu takdirine sunarız. Elbet Türkiye Cumhuriyeti hak ettiği şekilde idare edilecektir çünkü bu kudret milletimizde fazlasıyla mevcuttur."

"İBB ve 86 bin çalışanı sonuna kadar hukuk önünde haklarını arayacaktır."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Twitter hesabı üzerinden teftiş kararına tepki gösterdi:

"Erdoğan’a seslendi: “Saray’daki şahıs, bu aralar yine bir haller oldu sana. İstanbul’da bir şeylere zemin mi oluşturuyorsun? Beş kişilik amigo takımına güvenme, bu milletin canını yakacak kadar cesareti olanın sonuçlarına katlanacak kadar da gücü olmalı… Sen seçimden kaçan birisin, fazla heyecanlanma!”

Kaftancıoğlu: Terör örgütleriyle iltisaklı arayanlar aynaya baksın

Kaftancıoğlu, Twitter'dan yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:
"Unutmayalım ki iktidar her sıkıştığında hep yaptığı gibi yalana, dolana sarılıyor. Terör örgütleriyle iltisaklı arayanlar aynaya baksın diyelim ve konuyu kapatıp işimize gücümüze bakalım. Biz çalışacağız siz #Gideceksiniz #AzKaldı"

Özgür Özel'den tepki
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İçişleri Bakanlığı'nın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne "özel teftiş" kararına ilişkin, "160 PKK'lı kaldı diyordun, şimdi 455 PKK'lı İBB'de çalışıyor diyorsun... Kendi açıklaman seni yalanlıyor ama sen utanmıyorsun" dedi.
 
"Suç İçişleri Bakanımız yeni kumpas peşinde. Bu kaçıncı iftira? Boğaziçi öğrencilerine attkların yetmedi sıra İBB çalışanlarına mı geldi? Türkiye'de 160 PKK'lı kaldı diyordun, şimdi 455 PKK'lı İBB'de çalışıyor diyorsun... Kendi açıklaman seni yalanlıyor ama sen utanmıyorsun."

Özkoç: Yargılanacaksınız
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenerek, "İBB’yi yedirmeyiz. Millet iradesine düşmanlara geçit yok! @RTErdogan KAÇAMAYACAKSINIZ! YARGILANACAKSINIZ!" dedi.

Ne olmuştu?
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İBB’de yaklaşık 33 bin kişi alındığını belirterek, “Bu 33 bin kişiden 12 bin kişiye ancak bakıldı. 455 tanesinin PKK ve KCK kaydı var. 80’inin DHKPC, 20’sinin MLKP, ikisinin MKP kaydı var ve diğerlerinin kayıtlarını da gönderebilirim.” demişti. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, söz konusu ifadelere yanıt vererek, “Psikolojisi ciddi şekilde bozulmuş” demişti.
 
İçişleri Bakanlığı, "İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bağlı kuruluşları ve şirketlerinde işbaşı yaptırılan personellerden 455'inin PKK/KCK, 80'inin DHKP/C, 20'sinin MLKP, 2'sinin MKP, ayrıca bazılarının FETÖ ve diğer terör örgütleriyle iltisaklı/irtibatlı olduğu yönünde ihbar, şikayet ve elde edilen tespitler üzerine, konunun tüm yönleriyle soruşturulması için Bakanlığımızca özel teftiş başlatılmıştır." açıklamasını yaptı.

SONRAKİ HABER