Iğdırlı, hava kirliliğinden kurtulmak için doğalgaz bekliyor

HAVA kirliliği açısından 'alarm veren' iller arasında bulunan, Doğu'nun Çukurovası olarak nitelendirilen Iğdır, kirlilikten kurtulmak için doğalgazın gelmesini bekliyor.

F5HABER F5HABER
Iğdırlı, hava kirliliğinden kurtulmak için doğalgaz bekliyor

HAVA kirliliği açısından 'alarm veren' iller arasında bulunan, Doğu'nun Çukurovası olarak nitelendirilen Iğdır, kirlilikten kurtulmak için doğalgazın gelmesini bekliyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hamdi Görkem, insan sağlığını tehdit eder düzeye çıkan hava kirliliğinin sebebi olarak Iğdır'ın topografik yapısını ve kalorifer ile sobaların tekniğine uygun yakılmamasını gösterdi. Kükürt dioksit oranının normal, partikül madde oranının ise standartların çok üzerinde olduğunu belirten Hamdi Görkem, Iğdır'ın çevre sorunları arasında hava kirliliğinin ilk sırada bulunduğunu kaydetti. İl Müdürü Hamdi Görkem, şunları söyledi:

"Coğrafi konum itibariyle etrafı dağlarla çevrili olan Iğdır bin çanak şeklindedir. Özellikle kış aylarında ısınma amaçlı kullanılan katı yakıtlar, yetersiz hava akımı nedeniyle kirlilikte zaman zaman sınır değerlerinin üzerine çıkmaktadır. Iğdır'da kükürt dioksit oranı standartların altında, fakat partikül oranı ise tam aksine standartların çok üzerinde. Ölçümlerde, maalesef Iğdır, kirlilik oranı açısından kirli iller arasında gözükmektedir. Kurumumuz gerekli denetim ve incelemeleri yapmaktadır. Ancak toplumun konu hakkında bilinçlenerek durumun vahametini anlayarak tedbirlere uyması gereklidir. Vatandaşlarımız açık alanda kömür satanları, lastik yakanları ve kurallara uymayanları güvenlik güçlerine ve müdürlüğümüze bildirmeliler. Hava kirliliğinin önüne geçmek için Iğdır mutlaka doğalgaza kavuşturulmalıdır. Iğdır'da doğalgazın 2016 yılının Şubat ayında verilmesi bekleniyor."

AKŞAM SAATLERİNDE NEFES ALINAMIYOR

Uzmanlar kirli havalarda özellikle çocuk, hasta, yaşlıların zorunlu kalmadıkça sokağa çıkmamalarını, çıkanların ağız ve burunlarını atkı kapatmalarını bildirirken vatandaşlar, akşam saatlerinde kirliliğin çok arttığını belirttiler. Kalorifer ve sobaların yakılmasından sonra sokağa çıktıklarında nefes alamaz durumda kaldıklarını belirten vatandaşlar yetkililerin önlem almasını ve kısa sürede kente doğalgaz verilmesini istediler.

(DHA - Suat DENİZ)
SONRAKİ HABER