Evini dönüştürene bakanlık kredisi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracak yeni bir adım attı. Kendi evini ve işyerini dönüştürmek isteyene bakanlık kredi verecek. Vatandaş evini kendi dönüştürünce yoğunluk artışının da önüne geçilecek.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Evini dönüştürene bakanlık kredisi

ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan 'Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği', Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, hak sahiplerinden, konutunu ve iş yerini kendi imkânlarıyla yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlık özel hesaptan kredi verilebilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, son aylarda yaptığı açıklamalarda yoğunluk artışı ile dönüşüm yapılmasına karşı olduklarını, imkânı olan vatandaşların evlerini kendilerinin dönüşüme sokması gerektiğine dikkat çekiyordu. Mevcut düzende müteahhit firmalarla dönüşüm yapılıyor ve işin finansmanı imar artışıyla sağlanıyor. Şimdi vatandaş evini kendi dönüştürürse hem yoğunluk artmayacak hem de dönüşüm süreci hız kazanacak. Bakanlığın hedefi İstanbul'da yılda 250 bin, Türkiye geleninde ise 500 bin konutu dönüştürmek.

BAŞVURU İL MÜDÜRLÜKLERİNE

Yönetmeliğe göre, anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan yapıların maliklerinden ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı ya da sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği yahut bunlarda iş yeri bulunduğu tespit edilenlerden konutunu ve iş yerini kendi imkanları ile yapmak veya edinmek isteyenlere Bakanlıkça özel hesaptan kredi verilebilecek. Kullandırılacak kredilerin azami tutarları ile kredinin tahsis öncelikleri, özel hesabın finansman durumu, proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri, inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak Bakanlıkça her yıl belirlenerek ilan edilecek. Özel hesaptan kredi kullanmak isteyenler, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine başvuracak. Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen tutarda teminat alınacak. Kredi kullananlar ile Bakanlık arasında kredi sözleşmesi düzenlenecek. Kredi borcuna karşılık olarak gerekli ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılacak. Konutunu veya iş yerini kendi imkanları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde 25'i peşin, geri kalanı ise inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak 3 eşit taksitte hak sahibinin hesabına aktarılacak.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER