Çin'de bulunan 5,000 yıllık biranın içeriği çözüldü

Çin'deki Mijiaya arkeolojik alanında 5,000 yıllık kaplardaki kalıntılar üzerinde yapılan analizler sayesinde, arpa içeren 5,000 yıllık biranın içeriği ortaya çıkarıldı.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çin'de bulunan 5,000 yıllık biranın içeriği çözüldü

Çin'in Shaanxi bölgesinde bulunan Mijiaya'daki pişmiş toprak kavanoz ve huniler üzerinde yapılan kalıntı analizi, bira yapımı sırasında ortaya çıkan ve bira yapımı aletlerinde kalıntı bırakan oksalat maddesi ile, çeşitli antik tahıl ve bitkilere ait kalıntıları da ortaya çıkardı. Bu tahıllar arasında boz darı (akdarı), gözyaşı olarak bilinen Asya'ya özgü yabani bir tahıl, yumrulu bitki kökleri ve arpa da bulunuyor.

Arpada mayalanma (fermentasyon) sırasında nişastaları şekere dönüştüren amilaz enziminden yüksek oranda bulunuyor ve bu yüzden arpa bira yapımında kullanılıyor. Tarihçilere göre arpa ilk olarak Batı Asya'da yetiştirildi ve Sümer ve Babil'de bira yapmak için kullanıldı.

Araştırmacılar, Çin'de bira yapımının ne zaman başladığının belli olmadığını, fakat Mijiaya'da bulunan arpa kalıntılarıyla bölgedeki arpa kullanımının yaklaşık 1,000 yıl daha erkene çekildiğini söyledi. Ayrıca arpanın Çin'de bir temel gıda haline gelmesinden çok daha önce, bira için kullanıldığı öne sürüldü.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER