Osmanoğlu'nun İstanbul'a vurduğu ilk mühür

Fatih Sultan Mehmed Han'ın Rumeli Hisarı içine yaptırdığı cami, Osmanoğulları'na ait nice sanat eserinin kaderine terk edildiği devirde bir kısım temelleri ve şerefesinin altına kadar uzayan minaresi ile mevcutken hisarın restorası sırasında Fatih'in İstanbul'da yaptırdığı bu ilk camiden kalanlar, maalesef muhafaza edilmeyip yok olmuştur.

DÜNYABÜLTENİ DÜNYABÜLTENİ
Osmanoğlu'nun İstanbul'a vurduğu ilk mühür

Bu ne menem restorandır ki Rumeli Hisarı kurtarılırken ve bu kurtarma (restora) işi için kurulan komisyon, cami harabesinin duvarları ile temelinin meydana çıkarılacağını, minarenin tamir edileceğini hükme bağlamışken o devre ait camiin temellerine olsun sahip çıkılmamış ve Fatih’in İstanbul’daki ilk camii yok edilmiştir.

Osmanoğlu'nun İstanbul'a vurduğu ilk mühür - Resim : 1

Ayrıca Zağanos Mehmed Paşa Kulesi’nin kapısı üzerindeki kitabe, asırların tahribatına rağmen yerinde durmakta, ancak bu Arapça kitabe yer yer bozulduğundan zor okunabilmektedir. Temennimiz, Osmanoğlu’nun İstanbul’daki bu en eski kitabesinin titizlikle muhafazası ve bu kitabenin mahiyetine dair bir yazının oraya konularak ziyaretçilere kitabenin ehemmiyetinin anlatılmasıdır.

Osmanoğlu'nun İstanbul'a vurduğu ilk mühür - Resim : 2

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında DÜNYABÜLTENİ internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER