Paris’te Türkiye-AB Sivil Toplum ve Medya Buluşması

Fransa'nın başkenti Paris'te Türk ve Avrupalı akademisyenlerin, medya temsilcilerinin katılımıyla "Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları" toplantısı düzenlendi.

F5HABER F5HABER
Paris’te Türkiye-AB Sivil Toplum ve Medya Buluşması

Fransa'nın başkenti Paris'te Türk ve Avrupalı akademisyenlerin, medya temsilcilerinin katılımıyla "Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları" toplantısı düzenlendi.

Türk ve Avrupalı akademisyenlerin, medya temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen "Türkiye-AB Sivil Toplum Buluşmaları" adı altında düzenlenen toplantıların 5'incisi Paris'te düzenlendi. Paris'de düzenlenen buluşmaya, Fransa'nın önde gelen gazete yazarları ve TV yorumcuları ile Türk medya mensupları katıldı. Toplantının açış konuşmasını yapan Avrupa Birliği (AB) Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Selim Yenel, "Avrupa Birliği ile Türkiye arasındaki iletişimsizlik, güvensizlik sorunu var ve bunu karşılıklı olarak tesis etmemiz gerekiyor. Ama birbirimize maalesef güveneme sorunu var. Bunu aşıp bu güveni tekrar sağlamalıyız, biz bunu sağlamaya hazırız" dedi. Türkiye-AB ilişkilerine değinen Büyükelçi Yenel, son dönemde karşılıklı temasların durma noktasına geldiğini ve bunun her iki tarafın zararına işlediğini söyledi.

"SİYASİ ENGELLER VAR"

Büyükelçi Yenel, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinin üç temel başlıkta özetlenebileceğini söyleyerek şunları kaydetti:

"Bizim için üç tane temel konu var ilişkilerimizde, birincisi katılım ortaklığı yani üyelik perspektifi. Şu anda üyelik için yapılan müzakereler durmuş vaziyette. Açılacak ne yazık ki herhangi bir fasıl kalmadı çünkü siyasi engeller var. Bu siyasi engellerin Kıbrıs Rum yönetiminden kaynaklandığını da biliyoruz. Kıbrıs çözülmedikçe bu konuda bir adım atmamız mümkün olmayacak"

İkinci önemli alanın Gümrük Birliği olduğunu belirten Büyükelçi Yenel, "Gümrük Birliği imzalanalı 20 yılı geçti. Ama zamanla bir türlü ilerleme kaydedilemedi, geçmişe dönüp baktığımızda, 3 yıl içinde üyeliğin gerçekleşeceği yönünde gazeteler tarafından atılan manşetler hafızamızda. Şuanda serbest ticaret anlaşmalarıyla kıyaslandığında çok geride kalmış olduğu bir gerçek, bunun yenilenmesi gerek" diye konuştu.

"72 TANE KRİTER VARDI, 5 KRİTER KALDI"

Diğer konunun ise, vize muafiyeti olduğunu söyleyen Yenel, "72 tane kriter vardı bu konuda ve 67 tanesini yerine getirdik. Son 5 kriter kaldı" dedi. 2015'te başlayan göç krizinin iki taraf için de yakınlaşma anlamında bir fırsat olduğunu ve bunun değerlendirilemediğini söyleyen Yenel, "Bu krizle birlikte AB, Türkiye'yi hatırladı ve Türkiye'nin kapısını çaldı. Sadece 4 ay içinde 3 tane zirve yaptık. Oysa 2004 yılından beri Türkiye, yapılan zirvelere davet edilmiyordu" şeklinde konuştu.

Avrupa'da birçok ülkede gerçekleşen cumhurbaşkanlığı ve genel seçim sürecinin karşılıklı söylemlerin sertleşmesine ve sert sözlerin sarf edilmesine neden olduğunu vurgulayan Yenel, "Şimdi tekrar biz bunları düzeltmeye çalışıyoruz. Burada benim gördüğüm en büyük eksiklik, diyalog eksikliği. Yeterince konuşulmuyor, yeterince görüşülmüyor. Hatta AB'ye ilişkin bazı anlaşmalara imza bile koymuştu aday ülke olduğu için. Bu tamamen değişti. Avrupa'daki siyaset nedeniyle değişti. Türkiye uzaklaşıyor, diye eleştiriliyor. Ama Türkiye mi yoksa Avrupa Birliği mi uzaklaştı?" ifadesini kullandı.

(Tansu Sarıtaylı / İHA)

SONRAKİ HABER