Çikolata kistleri hamileliği engeller mi?

Çikolata kistlerinin kadınların hayatını olumsuz etkilediğini vurgulayan Kadın Hastalıkları ve Doğum ve İnfertilite Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan Sabah, "Kist, özellikle yumurtalık rezervini olumsuz etkiliyor. Ayrıca tüpler etrafında yapışıklıklar oluşturarak tüp içerisinde spermlerin geçeceği yolu da tıkıyor“ dedi.

HÜRRİYET HÜRRİYET
Çikolata kistleri hamileliği engeller mi?

Doğurganlık çağındaki kadınların yüzde 6-10'unda ve infertil hasta grubunun %20-40'ında görülen çikolata kistleri, ihmal edildiğinde önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Çikolata kistleri ve infertilite ilişkisi hakkında açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Naziye Gürkan Sabah, "Çikolata kistleri, her adet döngüsünde dökülen rahim iç zarının, karın içi organlarda lokalize olmasıyla bu alanlarda kanama olması ve bu kanlı kistlerin etrafını yalancı bir kapsülün çevirmesi sonucunda ortaya çıkarlar. Çikolata kisti olan bir genç kız, şiddetli adet sancılarıyla hekime başvurabilir. Evli olan bir kadın ilişki sırasında çok fazla ağrıdan şikayet edebilir, bebek isteyen bir kadın da uzun süredir korunmamasına rağmen bebeğinin olmaması şikayetiyle kliniğe başvurabilir" şeklinde konuştu.

Çikolata kistinin infertiliteye de yol açabileceğine dikkat çeken Sabah, şu uyarılarda bulundu: "Kist, özellikle yumurtalık rezervini olumsuz etkiliyor çünkü yumurtalığın bir kısmı bu kistle kaplı olunca yumurta sayısı azalıyor ve yumurtlama fonksiyonları bozuluyor. Aynı zamanda karın içi organlarda, karın zarında, tüplerin üzerinde, rahmin arka duvarında lokalize olabilen bu odaklardaki kanamalar buralarda yapışıklıklara da neden olabiliyor. Böyle olunca da tüplerin hareketi sınırlanıyor. Tüp içerisinde tıkanıklıklara neden olduğu için spermlerin geçeceği yol da tıkanmış oluyor. Ayrıca bu hastalarda yumurta ve sperm sağlıklı olsa bile oluşan embriyonun rahim iç zarına tutunması güç olabiliyor. Bu tip mekanizmalar da infertiliteye neden olabiliyor. Aynı zamanda ilişki sırasındaki ağrılar da kadının cinsel hayatında olumsuz bir faktör olduğundan cinsel işlev bozukluklarına da yol açabiliyor."

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında HÜRRİYET internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER