PKK'dan en net Dolmabahçe açıklaması!

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, silah bırakma gibi bir durumun söz konusu olmadığını açıkladı.

F5HABER F5HABER
PKK'dan en net Dolmabahçe açıklaması!

PKK Yürütme Komitesi üyesi Duran Kalkan, Dolmabahçe Sarayı'nda 28 Şubat'ta yapılan Hükümet-HDP ortak açıklamasının sonucunun silah bırakma değil, ‘tahkim edilmiş bir çatışmasızlık' durumu olduğunu söyledi.

Kalkan, 28 Şubat tarihli ortak açıklamadan çıkan temel sonucun "seçime kadar bir çatışmasızlık durumu" olduğunu belirtti.

İŞİN ÖZÜ SADECE BİR NİYET BEYANI

Dolmabahçe Sarayı'nda HDP İmralı heyeti ile AK Parti Hükümeti yetkililerinin birlikte açıklama yapmasını uzun süredir yürütülen mücadelenin sonucunda ulaşılan bir düzey olarak tanımlayan Duran Kalkan, silah bırakma gibi bir durum olmadığını şu sözlerle anlattı:

"Mevcut haliyle açıklamalardaki somutluk sadece ‘tahkim edilmiş bir çatışmasızlık' durumudur. Gelinen süreç açısından önemli, ciddi bir adım. Ama kendiliğinden, mücadelesiz, çabasız da gelinmedi. Böyle bir duruma gelinmesinde Önder Apo'nun sabırla, dirayetle, insanüstü bir çabayla harcadığı emeğin değerini bilmek, görmek gerekiyor. Bu duruma gelinmesinde belirleyici çaba kesinlikle Önder Apo'nundur. Oldukça anlamlı, fakat Önder Apo'da ifade etti, işin özü sadece bir tarihi niyet beyanı. Bu niyetin gerçek haline gelmesi gerekiyor. Bunun için de yapılması gerenler var, esas onu görmek ve ona göre hareket etmek lazım. Yoksa mevcut haliyle açıklamalardaki somutluk sadece 'tahkim edilmiş bir çatışmasızlık' durumudur.

Bu, tedbirleri alınmış, sağlam güvencelere bağlanmış bir çatışmasızlık durumu. Karşılıklı, iki taraflı, belli kuralları ve ilkeleri olan ve uyulan bir çatışmasızlık durumudur. Hükümet de onu 'tam anlamıyla bir eylemsizlik konumu' olarak değerlendirdi. İkisi de aynı anlama geliyor. Bu anlamda bir ortaklaşma, birlikte bir açıklama, tarafların birbirini bu temelde ortak bir zeminde, basın önünde kabul etmesi, topluma takdim etmesi önemlidir, küçümsenmemelidir" dedi.

SEÇİME KADAR ÇATIŞMA YOK

28 Şubat tarihli ortak açıklamadan çıkan temel sonucun "seçime kadar bir çatışmasızlık durumu" olduğunu söyleyen Duran Kalkan, konuya ilişkin değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:

"Somut, niyet beyanları ve bu anlamdaki taahhütler dışında somut olan birlik, ittifak bu düzeydedir. Bu anlamda da zaten 2013 Newroz'undan itibaren Önder Apo'nun çağrısıyla oluşmuş bir süreç vardı. AKP'nin tutumu nedeniyle bu süreç tehlikeye girdi, riske girdi. Neredeyse bitme noktasına geldi. Yeniden Dolmabahçe'deki açıklamayla böyle bir tutumun hem Önder Apo tarafından, hem de AKP Hükümeti tarafından ortaya konması en azından seçime kadar sürecek bir çatışmasızlık, eylemsizlik durumunun iki tarafça da kabul edildiği ve sürecin bu biçimde devam edeceği anlamına geliyor."

SONRAKİ HABER