Felçli hasta nakille yürüdü

İngiltere'de geliştirilen yeni bir tedavi yöntemi milyonlarca felçli hastaya umut olabilir.

F5HABER F5HABER
Felçli hasta nakille yürüdü

Uğradığı bıçaklı saldırı sonucu belden aşağısı tutmayan Darek Fidyka adlı kişi, hücre nakil tedavisiyle yürüyebilen dünyadaki ilk felçli insan oldu.

Londra Üniversitesi bilim insanları tıp tarihinde bir ilke imza attı. İngiliz bilim adamları uğradığı bıçaklı saldırı sonucu omuriliği tamamen yok olan Darek Fidyka (40)adlı itfaiyecinin burnundan aldıkları hücreleri omurgasına enjekte ederek yeniden yürümesini sağladı. Uzmanlar, Bulgar itfaiyecinin böylesine kronik bir rahatsızlıktan sonra tedavi olarak tekrar yürüyebilen dünyadaki ilk insan olduğunu duyurdu. Tıpta devrim niteliğinde tedaviyle tekrar yürüyen ve araba kullanabilen Darek Fidyka doktorlara teşekkür etti.

Felçli hasta nakille yürüdü - Resim : 1

"SÜPERMEN" DE AYNI DURUMDAYDI

Darek Fidyka'nın durumu "Süpermen" rolüyle hafızalara kazanan ve 1995 yılında attan düşerek boynundan aşağısı felç olan Hollywood'un ünlü yıldızı Christopher Reeve'in rahatsızlığına çok benziyor.

Felçli hasta nakille yürüdü - Resim : 2

"İNSANOĞLUNUN AYDA YÜRÜMESİNDEN BİLE DAHA ÖNEMLİ"

Burundan alınan hücrelerin omurgaya enjekte edilmesini tekniğini ilk kez kullanan Londra Üniversitesi sağlık ekibinin başındaki Profesör Geoffrey Raisman, "Bu yöntem tıpta çığır açacak bir gelişme. Bize göre insanoğlunun ayda yürümesinde de daha önemli."dedi.

Sağlık uzmanları hücre-nakli tedavisinin dünyadaki 2,5 milyon felçli hastaya umut olacağını belirtti.


SONRAKİ HABER