BM'den Türkiye'ye 'sınırı hemen aç' çağrısı

Milyonlarca mültecinin barındığı Türkiye'ye Birleşmiş Milletler'den son dakika çağrısı: 'Sınırı hemen aç'

F5HABER F5HABER
BM'den Türkiye'ye 'sınırı hemen aç' çağrısı

Davutoğlu'nun "Türkiye'den tek başına sorumluluk beklenmesin" açıklamasından sonra, BM Mülteci Örgütü, Türkiye'ye Halep'ten kaçan mültecilere kapıyı hemen açması çağrısı yaptı.

Açıklamada Türkiye'nin "büyük mülteci dalgalarına" ilişkin kaygılarının anlaşılır olduğu belirtildi ancak uluslararası yükümlülükleri olduğu hatırlatıldı.

BM örgütü, uluslararası topluma Türkiye'nin yükünü paylaşma çağrısı da yaptı.

BBC'nin Cenevre'deki muhabiri Imogen Foulkes'un bildirdiğine göre BM sözcüsü William Spindler, "Türkiye'nin büyük bir yükü sırtlandığını biliyoruz ama sınırın Suriye tarafında bekleyenlerin gecikmeksizin kabul edilmesi gerekiyor. Suriye topraklarında yardım sağlamak önemlidir ama tehlikeden kaçanlara güvenli bir ortam sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerin yerine geçmez" diye konuştu.

Hafta sonunda başlayan akın için Türk yetkililer sınırın gerekirse açılacağını ancak şimdilik Suriye topraklarında Türk yardım kuruluşlarınca sağlanan desteğin yeterli olduğunu vurgulamışlardı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ise dün bu konuda "Türkiye'den tek başına sorumluluk beklenmesin" demişti.
Suriye ordusunun Halep ve çevresinde Rusya, İran ve Hizbullah desteğiyle ilerlemesi sonucu onbinlerce kişi Türkiye sınırına yığıldı.

Son olarak uluslararası yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar bölgedeki mülteci kamplarında artık yer kalmadığını söyledi.


SONRAKİ HABER