30 yıl ve 10 milyar dolarlık harcamadan sonra, James Webb Uzay Teleskobu nihayet fırlatıldı

Yıllar önce fırlatılması beklenen ancak önce teknik zorluklar ardından da salgın nedeniyle fırlatılması ertelenen James Webb Uzay Teleskobu Fransız Guyanası'nda yer alan Kourou Uzay Üssü'nden Ariane 5 roketi ile fırlatıldı.

F5HABER F5HABER
30 yıl ve 10 milyar dolarlık harcamadan sonra, James Webb Uzay Teleskobu nihayet fırlatıldı

Geliştirilme süreci 1996 yılında başlayan James Webb Uzay Teleskobu, aslında 2007 yılında uzaya fırlatılacaktı. Ancak teleskop, defalarca büyük değişikliklere uğradığından fırlatma tarihi de sürekli ertelendi.

Teleskop ismini NASA`nın eski yöneticilerinden James Webb'den alıyor.

Teleskop, Güney Amerika'nın kuzeydoğu kıyısındaki Fransız Guyanası'nda yer alan Kourou Uzay Üssü'nden Ariane 5 roketi ile fırlatıldı.

Fırlatılma anları NASA'nın YouTube hesabı üzerinden canlı yayınlandı.

Son teknolojiyle geliştirilen teleskop, 1990'dan beri yörüngedeki görevini sürdüren ve çeşitli gök cisimlerinin eşsiz görüntülerini kaydeden emektar Hubble Uzay Teleskobu`nun yerini alacak.

JAMES WEBB NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ?
 
JWST, diğer uzay teleskoplarına kıyasla oldukça büyük bir aynaya sahip ve gözlemevi, bilim insanları bu sayede evrenin ilk günlerine bakma fırsatı verecek olan kızılötesi ışık konusunda uzmanlaşabilecek.

Ayrıca JWST, kısmen Hubble’ın yerini alacak. Hubble, yerleşik bir güvenlik mekanizmasına sahipti: Dünya etrafındaki yörüngesi ve dikkatli tasarımı sayesinde, astronotlar uzay aracını ziyaret edebilir, ancak aynı durum JWST için geçerli değil. Bu yüzden de yıllar süren testler, görevin ertelenmesi, iptal edilmesi, bütçenin gün geçtikçe artması gibi olumsuz pek çok sonuca neden oldu.

30 YILLIK ÇALIŞMA
Aslında JWST’nin çalışmalarına 1990’larda başlandı. O zamanki yönetici Dan Goldin liderliğindeki NASA, daha büyük ve daha cesur olmayı teşvik etti. Ancak uzay aracında yapılmak istenen değişiklikler yanında teknik karmaşayı da getirdi.

Chicago Üniversitesi’nden Michael Turner, Space.com’a verdiği demeçte karmaşıklıkla beraber NASA’nın güvenliğe de odaklandığını ve sık sık testler yaptığına dikkat çekti:
“NASA’nın başarısızlık korkusu; uzay aracı, mühendisler tarafından test edildikçe sorunlu imajına da katkıda bulundu.”

Bu testler, gecikmeden gecikmeye neden oldu.

Karışıklık 2011’de doruğa ulaştı. Aracın önemli bir kısmı montajın son aşamasında olmasına rağmen, proje hâlâ borç içindeydi ve fırlatma rampasından çok uzaktaydı. Turner, NASA ve JWST liderliği hakkında “İnsanlar bir sorun olduğunu biliyordu ama kimse bunu söylemek istemedi. Başlarını belaya sokmuşlardı” diyor.

SONRAKİ HABER