Asimetrik bilgi nedir?

Asimetrik enformasyon, enformasyon asimetrisi, bilgi asimetrisi veya asimetrik bilgi, ekonomi ve sözleşme teorisi konularında, bir tarafın diğerine göre daha iyi veya daha fazla bilgi sahibi olduğu alım satın işlemlerinde verilen kararların incelenmesi ile uğraşır.

BORSAMATİK BORSAMATİK
Asimetrik bilgi nedir?

Alıcı ve satıcıların piyasadaki malların niteliği konusunda farklı bilgiye sahip olmasıdır. George Akerlof 1970 yılında yazıdığı “The market For lemons; Quality, Uncertainty and the market Mechanism” makalesinde asimetrik bilgiden söz etmiştir.

Böyle bir durumda piyasa mekanizması etkinliği sağlayamaz ve hükumetin etkinliği sağlamak için piyasaya müdahale etmesi gerekir. Asimetrik bilgi, ters seçim (adverse selection) ve ahlaki tehlikeye (moral hazard) yol açar.

Kaynak: https://ekonomihukuk.com/mikro-iktisat/asimetrik-bilgi-nedir/

 

 

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında BORSAMATİK internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER