Alkollü içki ambalajında mesajınız var!

Sigaradan sonra alkollü içki ambalajlarında da yeni dönem başladı. Bundan böyle içki şişesinin veya ambalajının üzerinde 18 yaş, araç kullanımı ve hamilelere yönelik uyarı işaretleri ile ‘Alkol dostunuz değildir' yazılı mesaj yer alacak.

F5HABER F5HABER
Alkollü içki ambalajında mesajınız var!

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), alkollü içki ambalajları üzerine konulacak uyarı mesajlarını belirledi. Söz konusu içkilerin ambalajları üzerinde artık 18 yaş, araba kullanımı ve hamilelere ilişkin işaretli uyarılar ile ‘Alkol dostunuz değildir' yazılı uyarı mesajı yer alacak.

Alkollü içki ambalajları bugünden itibaren 10 ay içinde tebliğ hükümlerine uygun hale getirilecek. Tebliğ hükümlerine uygun olmayanlar, bu tarihten itibaren piyasaya arz edilemeyecek. TAPDK'nın, Alkollü İçki Ambalajları Üzerine Konulacak Uyarı Mesajlarıyla İlgili Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeler özetle şöyle:

-Piyasaya arzına izin verilen alkollü içkilerin tabanı hariç iç ve dış ambalajlarında, belirlenen 3 adet grafik uyarı mesajı ve bir adet yazılı uyarı mesajı birlikte kullanılacak. Uyarı mesajı taşımayan alkollü içkiler, iç piyasaya arz edilemeyecek ve satılamayacak. Uyarı mesajları, herhangi bir şekilde saklanamayacak, kapatılamayacak veya kesilemeyecek.

-Bandrol, pul ve benzeri ilaveler üzerine yazılamayacak. Uyarılar, sabit ve silinemez olarak basılmayacak. Rakam metni koyu, diğer kısımlar ilk harf büyük devamı küçük harflerle ve normal cümle şeklinde yazılacak.

70'lik içkiye 10 punto yazı

-Mesajlar doğrudan ambalaj üzerine, doğrudan ambalaj üzerine uygulanan çıkartmaların üzerine veya etiket üzerine uygulanacak, ambalaj üzerinde kolayca görülebilecek bir yere, açıkça okunabilecek ve beyaz üzerine siyah yazı olacak şekilde yerleştirilecek.

-Uyarı mesajlarının yazı karakteri ‘Helvetica' olacak. Mesajlar normal, tek satır ve standart karakter aralıklarıyla yazılacak.

-İçkilerin üzerinde yer alacak uyarı mesajlarının yazı karakterlerinin büyüklüğü ise dış ambalaja uygulanacak uyarı mesajları 14 puntodan küçük olacak. 100 cl'den daha büyük ambalaj hacmine sahip ürünler için 12 puntodan küçük, 70-100 cl arası ambalaj hacmine sahip ürünler için 10 puntodan küçük olacak. Şişe küçüldükçe uyarı mesajı da küçülecek.

18 yaş altındakiler üretimde istihdam edilemeyecek

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), alkollü içkilerin ticaretine ilişkin usul ve esaslarda değişikliğe gitti. Buna göre, 18 yaşını doldurmamış kişiler, alkollü içkilerin üretiminde, pazarlanmasında, satışında ve açık sunumunda istihdam edilemeyecek. Bu kişileri çalıştıranlar, 11 Haziran 2014'e kadar bu kişileri çalıştırmaya devam edebilecek. Yasal düzenlemeler uyarınca gerçekleştirilen eğitim amaçlı çalışmalar ise bu hükmün dışında olacak. Alkollü içkilerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti, alkolsüz içki ve sair ürünlerde; alkolsüz içki ve sair ürünlerin marka, tanıtıcı ve ayırt edici hiçbir işareti de alkollü içkilerde kullanılamayacak. İhraç edilecek alkollü içkiler için ise bu hüküm aranmayacak.

SONRAKİ HABER