"Doğuştan Türk" "Türk vatandaşı" oldu

Anayasa değişiklik teklifindeki 'Doğuştan Türk vatandaşı' ibaresi 'Türk vatandaşları' olarak değiştirildi.

F5HABER F5HABER
"Doğuştan Türk" "Türk vatandaşı" oldu

Anayasa değişiklik teklifinin TBMM'nin denetim yetkilerini düzenleyen 6. maddesi ve 8. maddesi kabul edildi.

Kabul edilen 6. madde ile Türkiye Büyük Millet Meclisi belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilecek. Madde, milletvekillerini soru sorabileceğine ilişkin hüküm içeriyor.

Anayasa değişiklik teklifi 8. maddesi de onaylanarak kabul edildi. Cumhurbaşkanı'nın Türk vatandaşı olması, kırk yaşını doldurmuş, yüksek öğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip kişiler arasından seçilir. Cumhurbaşkanı görev süresi beş yıldır.

Bir kimse iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanı siyasi parti grupları en son yapılan seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen tarafından aday gösterilebilir.

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşmeleri devam eden 21 maddelik anayasa değişikliği teklifinin, 19 maddeye düşürüldüğü öğrenildi.

'DOĞUŞTAN TÜRK VATANDAŞI OLMA'

TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülen anayasa değişiklik teklifindeki cumhurbaşkanı seçilme şartları içerisinde bulunan "doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından" hükmü, AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, "Türk vatandaşları arasından" şeklinde değiştirildi.

21 MADDELİK TEKLİF 19 MADDEYE İNİYOR
Başbakan Binali Yıldırım, Ak Parti MYK toplantısında hafta başında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile yaptığı anayasa teklifine dair görüşmenin detaylarını paylaştı. Ak Parti kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Meclis'e sunulan 21 maddelik teklif toplamda 19 maddeye iniyor.

Teklifte "tasarruf"

MYK'da Yıldırım'ın Bahçeli ile varılan uzlaşmaya göre; Ak Parti teklifin 15. Maddesinde yer alan Cumhurbaşkanı'nın kamu kurum ve kuruluşlarının, kuruluş ve yetkilerini kararname ile belirleyebileceğine dair düzenleme "Cumhurbaşkanı yardımcıları" başlıklı 11'inci maddesine eklenmesi kararı alındı. Böylece düzenlemeden vazgeçilmemiş ancak 1 maddelik bir "tasarruf" sağlanmış oldu. Yedek milletvekilliğinin de tekliften çıkarılması ile birlikte 21 maddelik Meclis'e gelen teklif toplamda 19 maddeye düşmüş olacak. Bu maddenin yerinin kaydırılmasında, söz konusu düzenlemede yer alan maddenin "belediyeler ile ilgili" maddenin devamında olması nedeniyle "Cumhurbaşkanı'na belediye, il kurma yetkisi veriliyor" gibi anlaşılması olduğu da öğrenildi. Yıldırım'ın MYK'da bu eleştirilere, "Bir kere anayasanın kurgusu belli, üniter yapı üzerinden kuruluyor. Başlangıç maddelerinde bu tanımlanıyor. Başka bir sisteme geçmek, üniter yapının dışında bir şeye geçmek, öyle kıyıya köşeye yazılacak birkaç cümleyle olacak bir iş değil" dediği de öğrenildi.

KARARNAME YETKİSİ

Kamu kurum ve kuruluşlarının görev, yetki ve sorumluluklarını cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenmesini öngören madde tekliften çıkarıldı. Cumhurbaşkanının yürütme yetkisine ilişkin konularda kararname çıkarmasını öngören madde ise teklifte duruyor.

HSYK ÜYE SAYISI 13'E ÇIKARILACAK

AK Parti anayasa değişikliği teklifinde 12 olarak öngörülen Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üye sayısının 13'e çıkarıldığı, Adalet bakanı ile müsteşarının da HSYK'nın doğal üyesi olduğu öğrenildi.

SONRAKİ HABER