“Türkiye Irak’ın en iyi ortağı olacak”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Irak'ın en iyi ortağı olacaklarını vurgulayarak, bölgenin başkalarının güvenliği için bir fitne ve fesatla karşı karşıya kaldığını belirtti. Şimşek PKK terörüyle mücadelede Irak'tan daha çok destek beklediklerinin altını çizdi.

F5HABER F5HABER
“Türkiye Irak’ın en iyi ortağı olacak”

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Irak'ın en iyi ortağı olacaklarını vurgulayarak, bölgenin başkalarının güvenliği için bir fitne ve fesatla karşı karşıya kaldığını belirtti. Şimşek PKK terörüyle mücadelede Irak'tan daha çok destek beklediklerinin altını çizdi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Irak ve Türk iş adamlarına seslenerek, Türkiye'nin Irak'ın en iyi ortağı olacağını vurguladı. Şimşek, "Bugün Gaziantep için tarihi bir gün çünkü dost ve kardeş ülke Iraktan misafirleri var onları ağırlamaktan onur duyuyoruz. Ortadoğu coğrafyası başkaları güvende olsun diye bir fitne bir fesatla karşı karşıyadır. Buna en çok maruz kalan ülke Irak'tır. İnanıyorum ki Irak'ı güzel günler bekliyor. Biz Türkiye olarak Iraklı kardeşlerimizle birlikte Irak'ı yeniden inşa edeceğiz. Bu ilk toplantıdır. Gaziantep'te olması da çok anlamlı, çünkü Gaziantep bölgenin önemli ticaret ve sanayi merkezidir. Dolayısıyla bu toplantıyı doğru yerde yapıyoruz. İnşallah iş adamlarımız ortaklık ve dostluk kuracaklar. Bu bölgenin her zamandan çok kardeşliğe ihtiyacı var. Bu bölge üzerinde oynanan oyunlara son verebilirsek, bu genç nüfuz ve yer altı zenginliğiyle zaten bu bölge çok hızlı bir şekilde ayağa kalkar. Avrupa 28 ülke sınırlarını kaldırırken, kendi aralarında bir birlik kurarken bizim bölgemizdeki her etnik farklılık üzerinde çatışma olması manidardır. Ama biz bu oyunlara gelmeyeceğiz. Bizim başka ülkelerin zerre toprağında gözümüz yoktur. Biz komşularımızın toprak bütünlüğünü kendi toprak bütünlüğümüz gibi savunuyoruz. Türkiye olarak barış ve huzur için sizlerle çalışmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak, biz sizin en iyi ortağınız olacağız. Biz ancak birlikte kazanırsak, sürdürülebilir bir kazanç olarak düşünüyoruz. Komşu ülke Irak'tan PKK terör örgütüyle mücadelede destek istiyoruz. Nasıl ki DEAŞ ile mücadele ediyoruz diğer terör örgütleriyle de mücadele etmeliyiz" dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomisi ile ilgili sunum yaparak konukları bilgilendirdi.

"GAZİANTEP KÜLTÜR,SANAT VE TİCARETİN MERKEZİDİR"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in kültür, sanat ve ticaret merkezi olduğunun altını çizerek, "Gaziantep birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Gaziantep kültürün, sanatın ve ticaretin odak merkezidir. Coğrafya kaderdir. Bu ırak için de geçerlidir, biz kardeşiz, komşuyuz. Bu topluluk bizim için çok önemlidir. Sizler bizim için çok önemlisiniz. Biz ebediyen komşu olacağız. O yüzden bölgemizdeki sorunları oturup konuşarak çözmemiz gerekiyor. Bugün bir araya geldik, bismillah dedik. İnşallah bu organizasyon dünya barışına vesile olacağını diliyorum" ifadelerini kullandı.

"KÜLTÜRÜMÜZ KOMŞULUĞUMUZDUR"

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da kültürlerinin komşulukları olduğunu söyleyerek, "Gaziantep dünyadaki en eski 8. şehirdir. Tıpkı kardeşi Bağdat, Şam, Halep gibi. Gaziantep'te komşumuz kardeşimiz kadim dostumuz Iraklı bakanları ve iş dünyasına burada ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyuyoruz. Gaziantep'in ihracatındaki en önemli ülke Irak'tır. Bizim ticaret odamızda 133 Iraklı kardeşimiz var. Sanayi odamızda 11 Iraklı üyemiz var. Kültürümüz komşuluğumuzdur. Gönlümüzde hiçbir zaman sorunumuz olmamıştır. Bu coğrafyanın sahipleri burada yaşayan halklardır. Kuzey Irak'taki ikili gümrük sisteminden bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Başta inşaat olmak üzere aklımıza gelebilecek her türlü sektörde 1. Gaziantep 2. Bağdat'ta sık sık bir araya gelmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.

"ŞİMDİ YENİDEN İMAR ZAMANI"

Irak Elektrik Bakanı Kasım Muhammet artık imar ve yeniden yapılaşma zamanı olduğunu vurgulayarak, "İbadi'nin selamlarını getirdim. sizleri komşu ülkeleriyle karşılıklı saygı sevgi kimsenin içişlerine karışılmadan her türlü iş birliği ile özellikle Gaziantep iliyle iş birliği içinde olmalıyız. Buranın çok güzel halkı var, konukseverler. Bizim için burada önemli olan kapıları açmaktır. Buraya büyük bir heyetle geldim, iş adamlarımızla geldik, duvarları kaldırmak için geldik. Fırsatlar önümüzde geniştir. Büyük illerimiz DEAŞ'tan sonra yıkıma maruz kaldı. DEAŞ elektrik hatlarını yok etti. Bunların amacı insanlığa yararlı olan her şeyi yok etmek. Şimdi yeniden yapılaşma ve imar zamanıdır. Diliyoruz ki bu buluşma büyük çalışmaların öncüsü olsun. Her çaba harcayana başarılar diliyorum inşallah herkes kazanır" diye konuştu.

Programa Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Irak Cumhuriyeti Kurtarılmış Bölgeler ve Yapılandırma Başkanı Mustafa Al Hiti, Irak Elektrik Bakanı Kasım Muhammed, Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu, Gaziantep Ticaret Borsası Ahmet Tiryakioğlu, Güneydoğu İhracatçılar Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz, Iraklı ve Türk iş adamları katıldı.

(Lider Olgun - Abdülkadir Güneş /İHA)

SONRAKİ HABER