Yurtlara yerleşme sorunu

Dün bir baktım Başbakan'ın bir açıklaması nedeniyle sosyal medya yıkılıyor. Laik cumhuriyet vurgulu, memleket elden gidiyor temalı gönderiler havada uçuşuyor. Neler oluyor diye biraz araştırınca gördüm ki tüm tartışma Başbakan'ın yaptığı söylenen bir açıklama nedeniyle dönüyor.

F5HABER F5HABER
Yurtlara yerleşme sorunu

Başbakan, yurt yetersizliğinden yakınan milletvekillerini yanıtlarken; "Denizli'de şahit olduk, yurtların yetersizliği beraberinde çeşitli sıkıntılar doğuruyor. Kız-erkek öğrenciler aynı evde kalıyor, bu yapımıza ters. Vali Beye bunun talimatını verdik, bir şekilde denetimi yapılacak" demiş. Bu açıklama sosyal medyada evlere baskın yapılacağı yönünde abartılı bir şekilde karşılık bulmuş. Sonrasında hükümetten bir açıklama yapılarak, evlere denetim yapılmasının söz konusu olmadığı, Başbakan'ın yurt sorununun çözümü nokasında yurtlara denetim yapılması ile ilgili talimat verdiği söylenmiş, durum bundan ibaret.

Yurtlara yerleşme sorunu

Ailesinden uzakta üniversite okuyan herkes bilir ki yurt bulmak ve yerleşmek gerçekten kabus gibi bir süreçtir. Ben, Teknik Üniversite'nin ÖSS'de derece yapan öğrencilere tanıdığı ayrıcalıktan yararlanarak, okulun yurduna burslu olarak sıra beklemeden kayıt olmuştum. Bu açıdan şanslıydım, ne yurt aradım ne de yurda kayıt için sıra bekledim. O dönemde bunun nasıl büyük bir nimet olduğunu farketmemiştim fakat yıllar sonra kız kardeşim Yıldız Teknik gibi köklü ama yurt konusunda yetersiz bir üniversiteye girdiğinde anladım ki, bazı üniversitelerin yurt imkanları öğrenci sayısına göre çok sınırlı.

Yurtkur ya da üniversite yurtlarına yerleşmek için ya üniversite giriş sınavında iyi derece yapmanız, ya uzun süre sıra beklemeniz, ya çok şanslı olmanız ya da kalantor bir yakınınızı devreye sokmanız gerekebiliyor. Yurtkur ya da üniversite yurtlarına giremezseniz de, el kadar odayı ev fiyatına kiralayan özel yurtların insafına kalıyorsunuz. O da mümkün değilse birkaç arkadaş birleşip ev tutmanız gerekiyor. İşte o noktada, ev arkadaşı olarak genelde hemcinsler tercih edilse de, bazen de şartlar gereği karşı cinsten biriyle ev arkadaşlığı yapmak zorunda kalınabiliyor.

Başbakan da belli ki bu sıkıntıya dikkat çekmek istemiş. Milletin böyle bir açıklamayı yanlış anlayıp bu denli yükselmesi biraz paranoyaklık gibi gelse de, Başbakan'ın Kadıköy vapurundan inen gençler için yaptığı yakıştırma ve Ankara metrosunda yapılan anons falan düşünüldüğünde, bazı konularda hassasiyetin artması kaçınılmaz oluyor.

Ya siz olsanız?

Ama hadi şimdi dürüst olalım, özellikle kadın okuyucularıma sormak isterim; kaçımızın ailesi öğrenciyken karşı cinsten biri ile aynı evi paylaşmamıza sıcak baktı ya da bakar? İster modern, ister muhafazakar olsun, bu ülkede bunu sorun etmeyecek ebeveyn olduğunu sanmıyorum. Yalnızca bazı mecburiyetler söz konusu olduğunda, kimi aileler istemeyerek de olsa bu duruma onay verebilir.

Kendimden örnek vereyim; şehirli, eğitimli ve muhafazakar hassasiyetlere sahip bir ailede büyüdüm ben. Üniversitede staj dönemlerinde kaldığım yurdun kapalı olması nedeniyle kısa süreli de olsa karma bir yurtta kalmışlığım ve bölümden erkek bir arkadaşımın ablasıyla paylaştığı evde kısa süreliğine misafir olmuşluğum vardır. Her iki durumda da aileme durumumu ve şartları anlatıp, çok içlerine sinmese de bana duydukları güven sayesinde onaylarını almışımdır. Ancak biliyorum ki pek çok arkadaşım mecbur olsalar da olmasalar da benzer durumda kaldıklarında bunu aileleriyle paylaşmaz, paylaşamazlardı, zira ailelerinin bu duruma sıcak bakmayacaklarını hatta bazen şiddetle itiraz edeceklerini bilirlerdi.

Diyeceğim o ki, Başbakan'ın öğrencilerin en temel problemlerinden biri olan yurtlar ile ilgili yaptığı mantıklı bir açıklamayı, sırf muhafazakar bir söylem takındığı için, "Laik cumhuriyet elden gidiyor!" şeklinde evirmek, Kadıköy vapuru açıklaması ve Ankara metrosundaki anonsa rağmen haksızlık olur. Zira hepimiz kabul edelim ki bu, sadece Başbakan'ın değil, pek çok ailenin hassas olduğu ve karşılaştıkları zaman uygun bulmadıkları bir konudur.

elif@soylesigunlugu.com
https://twitter.com/ellyfkaraca

SONRAKİ HABER