için kaldı

İspanyollar Cervantes'i aramaya devam ediyor

Madrid'teki Convento de las Trinitarias kilisesinde gömülü olduğu sanılan ünlü yazar Cervantes'in kalıntılarını arama çalışmalarında ikinci aşamaya geçildi.

F5HABER F5HABER
İspanyollar Cervantes'i aramaya devam ediyor

MADRİD (AA) - "Don Kişot" adlı romanıyla dünya edebiyatında önemli bir yere sahip İspanyol yazar Miguel de Cervantes'in gömülü olduğu tahmin edilen Madrid'deki Convento de las Trinitarias kilisesinde, Cervantes'in kalıntılarını aramak için nisan ayında başlatılan çalışmalarda ikinci aşamaya geçildiği bildirildi.

Antropolog Francisco Etxberria, tarihçi Fernando de Prado ve araştırmacı Luis Alvial'ın öncülüğünde yürütülen Cervantes'in kalıntılarını arama çalışmalarıyla ilgili basına yapılan açıklamada, şimdiye kadar Cervantes'in kalıntılarına ulaşılamayınca ikinci aşamaya geçildiği ve kilisedeki yeraltı mezarlığından ümitli olunduğu belirtildi.

Yeraltı mezarlığının yan duvarında 36, yerin altında da 4 ila 8 arasında mezar olduğu bilgisini veren araştırma heyetinden Alvial, çalışmalara ilk olarak üzerlerinde mezar taşı bulunan mezarlardan başlayacaklarını kaydetti.

60 metrekarelik bir yeraltı mezarlığı bulunduğunu ifade eden antropolog Etxberria da Cervantes'in İnebahtı Savaşı'nda aldığı yaralara atfen, "Bizim aradığımız 69 yaşlarında, göğsünde kurşun yarası olan, ağzında dişleri eksik ve sol eli yaralı bir erkek kalıntısı. 60 metrelik büyük bir yeraltı mezarlığı olduğundan Cervantes'in kalıntılarının kilisenin başka bir yerinde gömülü olması garip olur. Bu yüzden buraya önem veriyoruz" ifadesini kullandı.

Etxberria, 15 gün içinde mezarlardaki iskeletlerin erkek mi yoksa kadınlara mı ait olduğu ya da yaşlarıyla ilgili bilgi sahibi olabileceklerini bildirdi ve "Cervantes'i burada bulursak mutlu oluruz ama bulamazsak da aramaya diğer yerlerde devam edeceğiz" dedi.

En az 20 profesörün daha dahil olacağı ve bütçesinin 50 bin avro artırılacağı yeni araştırmalar sırasında mezarlarda ilginç kalıntılara rastlanması halinde bunların da inceleneceğini kaydedildi. 

1616 yılında ölen Cervantes'in kendi arzusuyla Convento de las Trinitarias kilisesine gömülü olduğu, sayıları az da olsa bazı tarih kitaplarında yazılırken, tarihçiler Cervantes'in kalıntılarının buradan hiç çıkartılmadığını savunuyor. Cervantes'in kalıntılarının bulunmasıyla hem tarihi bir olayın ispat edilmesi hem de bunun Madrid kentinin turizm tanıtımında kullanılması hedefleniyor.

SONRAKİ HABER