Adak kurbanı nedir? şartları nelerdir?

Adak kurbanı; akika, sadaka ve şifa kurbanı gibi nafile kurban ibadetlerinden birisidir. Kurban, Allah’a yakınlaşmanın ifadesidir. Adak kurbanı da kişinin isteğinin gerçekleşmesi durumunda Allah’a kurban etmek üzere verdiği sözü yerine getirmek, Allah’a yakınlaşmak ve şükretmek için kestiği kurbana verilen isimdir.

F5HABER F5HABER
Adak kurbanı nedir? şartları nelerdir?

Her ibadette olduğu gibi adak kurbanında da uyulması gereken şartlar bulunmaktadır. Adak adayan kişinin bu şartlara uygun bir şekilde adak kurbanını kesmesi gerekmektedir. Peki bu şartlar nelerdir? Adak kurbanı ne zaman kesilir? Kurban eti kimlerle paylaşılabilir? Gelin bu yazımızda, adak kurbanı hakkında bilinmesi gereken tüm detayları birlikte inceleyelim.

Adak kurbanı nedir? şartları nelerdir? - Resim : 1

Adak Kurbanı Şartları Nelerdir?

İslam dini, ibadetleri belirli şartlara göre uygulamayı emreder. Namazın ve orucun şartı olduğu gibi kurban ibadetinin de şartları bulunur. Nafile ibadetlerden olan adak kurbanını da uyulması gereken şartları vardır. Bu şartlar şöyle sıralanabilir:

  • Adak kurbanı kesecek kişinin, Allah’tan istekte bulunduktan sonra bu isteğinin gerçekleşmesi durumunda kurban keseceğini dile getirmesi ve kalben niyet etmesi.
  • Adak adayan kişinin ergenlik çağına gelmiş ve aklı yerinde olması.
  • Kişinin kurban kesebilecek kadar maddi gücünün bulunması.
  • Yapılması farz yahut vacip olan bir konuda adakta bulunulmaması.
  • Günah yahut haram olan istekler için adak adanmamalı.
  • Kurban edilecek hayvanın kurbanlık şartlarına uygun olması.

Adak Kurbanı Ne Zaman Kesilir?

Adak kurbanı nafile bir ibadet olduğundan - adak kurbanı şartları arasında - herhangi belirli bir zaman aralığında kesilmesi şartı yoktur. Kişinin isteğinin gerçekleşmesinin hemen ardından kesilmesi ise en uygun olandır. Kişi, herhangi bir istek ve şartta bulunmaksızın sadece şükür niyeti ile de adak kurbanı kesebilir.

Kurban Bayramında Adak Kesilir Mi?

Adak kurbanı nafile bir ibadetken, Kurban Bayramı’nda kesilen kurban ise vaciptir. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda da adak kurbanı kesilebilir. Fakat tavsiye edilen, adak kurbanının Kurban Bayramı’ndan önce yahut sonra kesilmesidir. Kurban Bayramı’nda kesilen adak kurbanı, vacip olan kurban ibadetinin yerine geçmez. Bu nedenle Kurban Bayramı’nda adak kurbanı kesecek kişinin vacip kurbanını da kesmesi gerekmektedir.

Adak Kurbanı Yerine Para Verilir Mi?

Adak kurbanı kesmek yerine, bir ihtiyaç sahibine kurban miktarınca para vermek, adak kurbanı sayılmaz. Çünkü nafile bir ibadet olan adak kurbanı, kişinin isteğinin gerçekleşmesinin ardından vacip olur. Kişinin, kurban keserek yahut kurban kesilmesi şartıyla bağışta bulunarak adağını kestirmesi gerekmektedir. Vuslat Derneği adak, akika, sadaka ve şükür kurbanlarını bağışçılarından aldığı vekalet ile 21 yıllık güvenle yerine getirmekte, kurban etlerini yurtiçi ve yurtdışındaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaktadır. Adak kurbanı fiyatları yurtiçi ve yurtdışı olarak değişiklik göstermektedir. Yurtdışı adak kurbanları fiyatı 2.000 TL, yurtiçi adak kurbanları fiyatı 4.500 TL’dir.

Adak kurbanı nedir? şartları nelerdir? - Resim : 2

Adak Kurbanı Kimlerle Paylaşılabilir?

Adak kurbanı şartları arasında en önemli husus, diğer nafile kurban ve vacip kurban ibadetlerinden farklı olarak kurban etlerini kurban kesen kişinin yiyemiyor olmasıdır. Adak adayan kişinin anne-babası, dede-ninesi, çocuklar ve torunları da adak kurbanının etinden yiyemezler.

Adak kurban etleri, kişinin zekât verebileceği kimselere dağıtılabilir. Öyle ki zengin olan kişiye de adak kurban etinden verilmez. Yoksullar, yetimler ve ihtiyaç sahipleri adak kurban etlerinin verileceği en doğru kişilerdir. Vuslat Derneği yurtiçi ve yurtdışındaki yetim, yoksul ve ihtiyaç sahiplerine adak kurban etleri ulaştırmaktadır. Yapacağınız adak kurbanı bağışı ile adağınızı yerine getirebilir, ihtiyaç sahiplerinin sofralarına misafir olabilirsiniz.

SONRAKİ HABER