WhatsApp'ın veri paylaşım kararı durduruldu

Rekabet Kurulu'nun, veri paylaşım zorunluluğu getirmeye hazırlanan Facebook ve WhatsApp hakkında geçtiğimiz ay başlattığı soruşturma çerçevesinde karar verildi. Kurul, Facebook'un Türkiye'de WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 itibariyle başka hizmetler için kullanılmasına dair getirdiği şartın durdurmasına karar verdi. Kurul ayrıca, koşulu kabul eden ya da etmeyen tüm kullanıcılara, WhatsApp'ın Facebook ile paylaşımı durdurduğunu bildirilmesine ilişkin geçici tedbir kararı aldı.

WhatsApp'ın veri paylaşım kararı durduruldu - Sayfa 1

Rekabet Kurulu'nun, WhatsApp’ın Gizlilik İlkeleri’nde yapılan ve kullanıcıların verilerini, Facebook’un diğer şirketlerinin reklam ve pazarlama alanına açan değişiklik adımı ile ilgili olarak 11 Ocak’ta başlattığı resen soruşturmanın kararı belli oldu.

WhatsApp'ın veri paylaşım kararı durduruldu - Sayfa 2

Kurul, Facebook’un Türkiye’de, WhatsApp kullanıcılarının verilerinin 8 Şubat 2021 tarihinden itibaren başka hizmetler için kullanılmasına yönelik getirdiği koşulları durdurması ve bu koşulları kabul eden veya bilgilendirmeyi alarak kabul etmeyen tüm kullanıcılara Facebook’un veri paylaşımını içeren yeni koşulları durdurduğunu anılan tarihe kadar bildirmesi yönünde geçici tedbir alınmasına karar verdi.

WhatsApp'ın veri paylaşım kararı durduruldu - Sayfa 3

KARAR OYBİRLİĞİ İLE ALINDI

Rekabet Kurulu, düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, 4054 sayılı Kanun’un 9. maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, oybirliği ile karar verildiğini ifade etti.

WhatsApp'ın veri paylaşım kararı durduruldu - Sayfa 4

Kullanıcıların büyük tepkisine yol açan yeni gizlilik sözleşmesiyle ilgili olarak WhatsApp, 15 Ocak’ta yeni bir açıklama yaparak 8 Şubat tarihini ötelemişti.