Ukrayna'da erken genel seçim

Ukrayna'da halk erken parlamento seçimleri için bugün sandık başında. Oy verme işlemi 08:00'de başladı, sandıklar 20:00'ye kadar açık kalacak. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Başbakan olacak kişi tamamen profesyonel bir ekonomist olmalıdır" dedi.

VATAN VATAN
Ukrayna'da erken genel seçim

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin 20 Mayıs tarihinde göreve başlar başlamaz parlamentoyu feshetmesi üzerine ülkede erken genel seçim kararı alınmıştı. Ukrayna Parlamentosu'nda resmi olarak 450 sandalye olmasına karşılık, Rusyanın beş yıl önce ele geçirip kendi topraklarına kattığını açıkladığı Kırım Yarımadasının ve beş yıldan bu yana Rus yanlısı ayrılıkçıların denetiminde bulunan Donetsk ve Lugansk il merkezlerinin seçimlere katılamaması nedeniyle, bu seçimlerde, 424 milletvekili belirlenecek.   424 sandalyeli parlamentoya girebilmek için 22 partinin listelerinden 2 bin 747 aday yarışıyor. Milletvekillerinin 225i parti listelerinden, 199 milletvekili ise, dar bölge çoğunluk oylamasıyla seçilecek. Karma seçim sisteminin uygulandığı ülkede adayların yarısına yakını tek bir milletvekiline oy verilen seçim bölgelerinden seçilecek. Anketlere göre, dört ya da beş partinin yüzde 5 barajını geçmesi bekleniyor. Devlet Başkanı Zelenskinin kurucusu olduğu Halkın Hizmetkârı Partisinin tahmini oy oranı farklı anketlere yüzde 43-49 aralığında yansıyor. Seçimlerden sonra Zelenskinin partisinin koalisyonu ya tek başına kurabileceği, ya da koalisyonun büyük ortağı olabileceği değerlendirmesi yapılıyor. Böyle olması halinde, Zelenski, ülke yönetiminde geniş söz sahibi olabilecek. Rusya yanlısı Muhalefet Platformu-Yaşam İçin Partisi'nin yüzde 15e yakın oy alabileceği tahmin ediliyor. Poroşenko'nun Avrupa Dayanışması Partisinin yaklaşık yüzde 8, eski Başbakan Yuliya Timoşenkonun Vatan Partisinin yüzde 7,6 civarında oy alması bekleniyor. Ünlü rock yıldızı  Svyatoslav Vakarçukun Ses Partisinin de barajı geçme ihtimali bulunuyor. Ukrayna Parlamentosunda daha önce 450 olan sandalye sayısı, ülkenin doğusundaki Donetsk ve Lugansk illerinin bazı bölgelerinin tek taraflı bağımsızlık ilan etmesi ve Kırımın Rusyanın kontrolüne geçmesi nedeniyle 424e düştü. Ukraynada eski komedyen Volodimir Zelenski, 21 Nisanda yapılan ikinci tur devlet başkanlığı seçimlerinde yüzde 73,2 oy alarak seçilmişti.   20 Mayısta göreve başlayan Devlet Başkanı Zelenski, yemin töreni sırasında parlamentoyu feshettiğini ve erken seçim ilan ettiğini açıklamıştı.Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy,  başkent Kiev’de erken genel seçim için oyunu kullandıktan  sonra gazetecilere açıklama yaptı.  Başbakan adayı tercihi ile ilgili görüşünü belirten Zelenskiy,  parlamentoda olan bazı kişilerin bu düşüncesinden hoşlanmayacağını söyledi.  Zelenskiy, "Benim burada değişmeyen bir pozisyonum var. Başbakan olacak kişi  tamamen profesyonel bir ekonomist olmalıdır ve hiçbir zaman başbakan, parlamento  başkanı ya da bir partinin lideri olmayan bağımsız bir kişi olması için hiçbir  politik düşüncesi olmamalıdır." ifadelerini kullandı.    

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER