KDV hilesi! Maliye harekete geçti, tek tek tespit ediliyor, ceza yağacak

Restoran, kafe, eczane, bar, fırında KDV suistimalleri ayyuka çıktı. Uyanık esnaf, fişi %10 yerine %1 KDV ile kesiyor. Böylece devleti milyarlarca TL vergi kaybına uğratıyor. Maliye sahaya indi...

VATAN VATAN
KDV hilesi! Maliye harekete geçti, tek tek tespit ediliyor, ceza yağacak

Restoran, kafe, eczane, bar, fırında KDV suistimalleri ayyuka çıktı. Uyanık esnaf, fişi %10 yerine %1 KDV ile kesiyor. Böylece devleti milyarlarca TL vergi kaybına uğratıyor. Maliye sahaya indi...

Restoranlardan kafelere, oto yıkamacılardan eczanelere, fırıncılardan pastanelere kadar milyonlarca esnaf KDV hilesine başvurmaya başladı. Alışverişte aldığınız ürün ne olursa olsun uyanık esnaflar, fişi temel gıda maddesi gibi alınmış gibi göstererek kesiyor. Böylece, devlete yüzde 10 yerine bir oranında KDV ödeyerek vergi kaçırıyor.

ŞİKÂYET YAĞIYOR

Son dönemlerde Gelir İdaresi Başkanlığı ve CİMER'e vatandaşlardan şikâyet yağıyor. Vergi uzmanları, devletin KDV soygunuyla milyarlarca lira gelir kaybına uğradığını belirtiyor.

Sabah'ta yer alan habere göre; Maliye, düşük KDV oranıyla işlem yapanlar için saha denetimlerini artırmış durumda… Gıda maddelerinde KDV oranının yüzde 1 olarak uygulanmasını fırsat bilen uyanık esnaf, yeme içme sektöründe yüzde 10 yerine düşük KDV'den işlem yapıyor

REKABETİ DE BOZUYORLAR

Mükelleflerin aynı mahiyetteki ürün teslimine veya hizmete ilişkin aynı KDV oranını uygulaması gerekiyor. Oran farklılığını istismar eden bazı uyanık esnaflar, hem devlete ödenecek vergiyi kaçırıyor hem de vergisini doğru göstererek ödeyenlerle rekabet eşitliğini bozuyor.

RESTORAN VE ECZANELER İLK SIRADA

Düşük KDV oranından fiş keserek, devlete vereceği vergiyi eksik ödeyenlerin başında restoranlar, kafeler, eczaneler geliyor.

Eczanelerde ilaçlar besin takviyesi gibi gösterilerek yüzde 1'den KDV kesiliyor. Restoran ve kafeler, kahvaltı veya yemek menüsünde, yüzde 10 olan malı, ekmek, et, su, meyve suyu satmış gibi göstererek, perakende fişini yüzde 1'den yazıyor.

Oto yıkamacılar dahi araç yıkama hizmetinin KDV'sine yüzde 1 yazarak işi kılıfına uydurmaya başladı. Gece kulüpleri de aynı durumda...

MALİYE NEFES ALDIRMAYACAK

Maliye Bakanlığı, son dönemde iyice artan KDV istismarının peşine düştü. Düşük KDV oranını istismar eden işletmeler, hem vatandaşın şikâyetlerinden hem de Gelir İdaresi Başkanlığı'nın anlık baskın şeklindeki denetimlerinden tek tek tespit edildi.

Önümüzdeki günlerde KDV hilesine başvuran eczaneler ile özel muayenehanelerinde hizmet karşılığı fiş dahi kesmeyen doktorlara daha sıkı denetim başlatılacak.

Özellikle doktorlar ve güzellik salonları, yaptıkları hizmet karşılığı fiş ya da fatura kesmeyerek, mal satış fiyatı içinde yer alan KDV'yi devlete ödemediği gibi kendisine de ek gelir sağlıyor.

Maliye hazirandan itibaren yeni nesil bir pos makinesi kullanılmasını da planlanıyor. Yapay zeka, su, ekmek, et fişi kesildiğinde algoritma Maliye'ye haber verecek.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında VATAN internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER