Trafik sigortasında yeni dönem başladı! Araç sahibi herkesi ilgilendiriyor

Trafik sigortasıyla ilgili milyonlarca vatandaşı ilgilendiren detaylar ortaya çıktı. Trafik sigortasında yeni dönem başladı. Zorunlu trafik sigortasında mayıs poliçeleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) 1 Mayıs'ta devreye aldığı hasar maliyet endeksine göre azami yüzde 3 artışla kesilecek.

Trafik sigortasında yeni dönem başladı! Araç sahibi herkesi ilgilendiriyor - Sayfa 1

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (SEDDK) Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası'nda (zorunlu trafik sigortası) 2023 Aralık'ta duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasına bugün itibarıyla başlandı.
 

Trafik sigortasında yeni dönem başladı! Araç sahibi herkesi ilgilendiriyor - Sayfa 2

Değişen ekonomik koşulları göz önünde bulunduran SEDDK, sigortalının menfaatlerinin korunması ve hasar prim dengesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla söz konusu uygulamaya geçti. Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası olacak endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınarak hesaplanacak.
 
 

Trafik sigortasında yeni dönem başladı! Araç sahibi herkesi ilgilendiriyor - Sayfa 3

Böylece ödenecek prim miktarında, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de etkili olacak.
 

Trafik sigortasında yeni dönem başladı! Araç sahibi herkesi ilgilendiriyor - Sayfa 4

MAYIS AYINDA YÜZDE 3 ARTIŞ YAPILACAK 
Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak, asgari ücret artış oranının yüzde 45'i, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı harcama endeksinde yer alan yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının yüzde 30'u, aynı endeksteki motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının yüzde 10'u dikkate alınacak.