Küresel fidye yazılımları rekor seviyelere ulaştı! Dikkat edin!

Malwarebytes tarafından yayınlanan bir rapora göre, küresel fidye yazılımı saldırıları artıyor.

TEKNOLOJİOKU TEKNOLOJİOKU
Küresel fidye yazılımları rekor seviyelere ulaştı! Dikkat edin!

Çalışma, temmuz 2022'den haziran 2023'e kadar büyük bir artış olduğunu ve bu saldırıların yükünü ABD'nin çektiğini gösteriyor. Kuruluş, toplanan 1.900 bildirilen fidye yazılımı saldırısının %43’ünden fazlasının ABD'den kaynaklandığını ve geçen yılın bulgularına göre %75’lik bir artış olduğunu kaydetti. Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık da fidye yazılımlarında bir artış yaşadı ancak bu oran ABD'den daha düşük.

Malwarebytes tarafından yürütülen çalışmanın yalnızca bildirilen olayları gösterdiğini, bu nedenle gerçek saldırı sayısının 1.900'den çok daha yüksek olabileceğini belirtmekte fayda var. Bir fidye yazılımı saldırısının tüm amacı, bir fidye talep etmektir, bu nedenle bazı kuruluşlar ödemeyi yapar ve işleri sessizce halleder.

Küresel fidye yazılımları rekor seviyelere ulaştı! Dikkat edin!

Fidye yazılımı saldırısı tam olarak nedir? Kullanıcıların ve kuruluşların bir bilgisayardaki dosyalara erişimini engellemek için açıkça tasarlanmış kötü amaçlı yazılımdır. Yazılım her şeyi sıkı bir şekilde kilitler ve fidyeyi ödediğinizde, dosyalara yeniden erişim sağlamak için bir şifre çözme anahtarı alırsınız.

En büyük küresel suçlu, uzun süredir Rusya ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen Clop adlı bir fidye yazılımı çetesidir. Suç örgütü, saldırılarının kapsamını genişletmek için sıfırıncı gün yazılım güvenlik açıklarından yararlanarak geçen yıl gelişti. Haziran ayında grup, ABD'nin en büyük emeklilik fonu da dahil olmak üzere yüzlerce şirketin sunucularını ihlal etmek için kurumsal dosya aktarım yazılımındaki bu güvenlik açıklarından birinden yararlandı.

Malwarebytes, kimlik avı e-postaları ve virüs yüklü indirmeler yerine sıfır günlük yazılım açıklarına geçişin "oyunda bir değişikliğin sinyalini verebileceğini" ve bildirilen olaylardaki artışı açıklayabileceğini söylüyor.

Dünyanın geri kalanına gelince, Fransa'nın sayıları geçen yıl devlet kurumlarına orantısız sayıda saldırı düzenlenerek iki katına çıktı. Birleşik Krallık, 32 ayrı gruptan 200 saldırı yaşadı ve sıklıkta endişe verici bir artış yaşandı. Geçen yıl, ülke her ay tek bir fidye yazılımı saldırısı bildirdi. Bu bir önceki yılda, ayda sekizdi.

Önemli Not: Bu haber içerik ortaklığı kapsamında TEKNOLOJİOKU internet sitesinden, F5Haber.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak geldiği şekliyle alınmıştır. Bu haberlerin hukuki muhatabı haber kaynaklarıdır. Haberlerle ilgili her tür şikayetinizi sikayet@f5haber.com adresimize gönderebilirsiniz.
SONRAKİ HABER