Tarihi Eski Mısır'a kadar uzanıyor! Faydaları saymakla bitmiyor

Adını “kurtarılmak” anlamına gelen Latince “salvere” kelimesinden alan adaçayı geleneksel olarak ağız ve boğaz iltihabı için kullanılırken Eski Mısır'da doğurganlığı arttırmak için kullanılıyordu. Peki gerçekte adaçayının faydaları neler?

Tarihi Eski Mısır'a kadar uzanıyor! Faydaları saymakla bitmiyor - Sayfa 1

Adaçayının kanıtlanmış pek çok sağlık yararı vardır. Adaçayı, yüksek antioksidan kapasitesi nedeniyle vücudun hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu zararlardan korumaya yardımcı olabilir. Serbest radikaller sıklıkla hücrelerin ölmesine neden olur ve bu da bağışıklık ve kronik hastalıkların kötüleşmesine neden olabilir.

111
Tarihi Eski Mısır'a kadar uzanıyor! Faydaları saymakla bitmiyor - Sayfa 2

Güney Avrupa ve Akdeniz bölgesine özgü bir bitki olan adaçayı, geleneksel tıpta yüzyıllardır kullanılmaktadır.

211
Tarihi Eski Mısır'a kadar uzanıyor! Faydaları saymakla bitmiyor - Sayfa 3

Bağışıklığı güçlendirir

Adaçayının tanımlanmış bazı antimikrobiyal özellikleri vardır. Bitki genellikle küçük miktarlarda tüketilirken, topikal bir adaçayı uygulaması (merhem veya tentür) oluşturabilir ve vücuda cilt yoluyla saldıran bakteriyel ve viral enfeksiyonları azaltmak veya önlemek için kullanabilirsiniz.

311
Tarihi Eski Mısır'a kadar uzanıyor! Faydaları saymakla bitmiyor - Sayfa 4

Ağız sağlığını destekleyebilir

Adaçayı, diş plağı oluşumuna neden olan mikropları etkisiz hale getiren antimikrobiyal etkilere sahiptir. Yapılan bir araştırmada, adaçayı ile hazırlanan bir gargaranın diş çürümesine neden olan Streptococcus mutans bakterilerini etkili bir şekilde öldürdüğü ortaya koymuştur. Ayrıca adaçayının boğaz enfeksiyonlarını, diş apselerini, enfekte diş etlerini ve ağız ülserlerini tedavi edebileceği bildirilmiştir.

411