Eda Erdem, UN Women İyi Niyet Elçisi oldu: “Her kız çocuğu kendi hayatının kaptanı olabilir”

A Milli Kadın Voleybol Takımı Kaptanı Eda Erdem, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women) Türkiye Ofisi tarafından İyi Niyet Elçisi olarak atandı. Bu özel iş birliği, kadınların ve kız çocuklarının liderlik rollerini güçlendirmeyi ve toplumsal cinsiyet eşitliğini ilerletmeyi amaçlıyor.

F5HABER F5HABER
Eda Erdem, UN Women İyi Niyet Elçisi oldu: “Her kız çocuğu kendi hayatının kaptanı olabilir”

UN Women Türkiye, 2022’de oyuncu Demet Evgar’ı İyi Niyet Elçisi olarak atamıştı. Şimdi ise Eda Erdem, bu görevi üstlenen ikinci isim oldu. Erdem, “Bu görevi sadece bir temsil değil, fark yaratma fırsatı olarak görüyorum,” diyerek kadınların güçlenmesi ve kız çocuklarının spor yoluyla desteklenmesi için çalışacağını belirtti.

“Bizim Sesimiz. Bizim Gücümüz”
Eda Erdem, “Benim sesim sadece bana ait değil; sahada yanımda oynayan takım arkadaşımın, okul sıralarında oturan genç bir kızın, iş yerinde yönetime dahil olmak isteyen bir kadının sesi de benimle birleşiyor,” dedi. “Her kız çocuğu kendi hayatının kaptanı olabilir” mesajıyla, UN Women çatısı altında kadınların sesini uluslararası platformlara taşıyacak.

Sesini, tüm kadınlar ve kız çocukları için yükseltecek
Erdem şöyle devam etti: “Biz UN Women ile birlikte ‘Bizim Sesimiz. Bizim Gücümüz’ diyoruz. Çünkü her kız çocuğunun kendi sesine sahip çıkmaya, kendi hayalini gerçekleştirmeye hakkı var. Benim sesim, sadece bana ait değil; sahada yanımda oynayan takım arkadaşımın, okul sıralarında oturan genç bir kızın, iş yerinde yönetime dahil olmak isteyen bir kadının sesi de benimle birleşiyor. Ben voleybol sahasında kaptanım ama her kız çocuğu kendi hayatının kaptanı olabilir.” Eda Erdem, sesini Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin İyi Niyet Elçiliği sıfatıyla tüm kadınlar ve kız çocukları için yükselteceğini söyledi.

Eda Erdem, UN Women İyi Niyet Elçisi oldu: “Her kız çocuğu kendi hayatının kaptanı olabilir” - Resim : 1

UN Women Türkiye Ülke Direktörü Maryse Guimond, “Bugün, kadınların liderliğini ve karar alma mekanizmalarına tam ve eşit katılımını ilerletmek amacıyla Eda Erdem’in UN Women Türkiye’nin yeni İyi Niyet Elçisi olarak aramıza katıldığını duyurmaktan gurur duyuyorum” dedi. Guimond sözlerine şöyle devam etti: “İyi Niyet Elçimiz olarak Eda, kadın liderliğinin bir seçenek değil, bir gereklilik olduğu mesajını daha güçlü biçimde duyurmamıza katkı sunacak. Kadınlar ve kız çocuklarının her düzeyde karar alma mekanizmalarına eşit erişimini güvence altına alan politikaları savunacak. UN Women’ı ve Türkiye’yi uluslararası alanda temsil ederek, kadınlar liderlik ettiğinde nelerin mümkün olduğunu gösterecek.”

“Bu iş birliği yalnızca temsille ilgili değil dönüşümle ilgili. Eda her kadın liderliğinden bahsettiğinde, her sahneye çıktığında kız çocuklarına güçlü bir mesaj veriyor: Sesin değerli, liderliğine ihtiyaç var ve kaptanlık hayatın her alanında senin de hakkın,” dedi.

2025 yılı, toplumsal cinsiyet eşitliği mücadelesi ve kadın haklarının ilerletilmesi açısından kritik bir yıl.

1995 yılında kabul edilen, kadın hakları konusunda dünyanın en vizyoner yol haritası olan Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 30’uncu yıl dönümünde ve 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına (SDGs) ulaşmaya sadece beş yıl kalmışken, hiçbir toplumsal cinsiyet eşitliği göstergesine tam olarak ulaşılamamış olması dikkat çekiyor. En büyük eşitsizliklerden biri ise kadınların karar alma süreçlerine tam ve eşit katılımının sağlanamamış olması. UN Women tarafından hazırlanan Pekin+30 Eylem Gündemi genç kadınların ve kız çocuklarının liderlik rollerini merkeze alarak ilerlemenin hızlandırılması çağrısı yapıyor.

Veriler bu çağrının neden önemli olduğunu açıkça ortaya koyuyor: Kadınlar dünya genelinde iş yerlerinde yönetim pozisyonlarının yalnızca yüzde 28’ini üstleniyor. Kadın yöneticilerin oranı, siyaset, akademi ya da iş dünyası gibi hiçbir sektörde yüzde 50’ye ulaşmıyor. Kız çocuklarının yüzde 63’ü, sporda yeterince kadın antrenör ve rol model göremediklerini ifade ediyor. Buna karşın, dünyanın en büyük şirketlerindeki kadın liderlerin yüzde 80’i çocukken spor yaptıklarını söylüyor.

Bu yeni iş birliğiyle Eda Erdem, kadınların ve kız çocuklarının güçlenmesi için sahadaki mücadelesini toplumsal cinsiyet eşitliği alanına da taşıyacak. UN Women ve Eda Erdem iş birliği, Türkiye’nin dört bir yanındaki kız çocuklarına ilham olmayı, kadınların liderlik yolunu görünür ve erişilebilir kılmayı, yeni kuşak kadın liderlerin sesini yükseltmeyi hedefliyor.

SONRAKİ HABER