Sinemalar ne zaman açılacak?

Koronavirüs nedeniyle aylardır ayrı kaldığımız sinema salonları açılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan normalleşmeyle ilgili yeni adımları geçtiğimiz hafta açıkladı. Erdoğan sinema salonlarının açılış tarihini duyurdu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, normalleşme sürecinde sinema ve tiyatro salonlarında alınacak önlemleri belirledi.

Sinemalar ne zaman açılacak? - Sayfa 1

Yeni önlemler belirlendi
 

Covid 19 pandemisi nedeniyle İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre, sinema ve tiyatro salonları geçici süreliğine kapatılmıştı. Kademeli olarak işleyen normalleşme adımlarında, kafe, restoran ve lokantalar sosyal mesafe ve hijyen kuralları kapsamında açıldı. Sinema ve tiyatroların durumu merak edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 1 Temmuz'dan itibaren bu işletmelerin yeniden açılacağını bildirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca, kontrollü normalleşme sürecinde kültür ve sanat tesislerinde alınması gereken önlemler belirlendi.

113
Sinemalar ne zaman açılacak? - Sayfa 2

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı'nın ardından millete seslendi. Erdoğan, halen devam eden kimi kısıtlamaları gelişmelere göre değerlendirdiklerini ve sonuçları milletle paylaştıklarını anımsatarak toplantıda alınan kararları şöyle açıkladı:

Sinema, tiyatro, gösteri merkezi gibi işletmeler 1 Temmuz'dan itibaren belirlenen kurallara göre faaliyete geçebilecektir. Aldığımız kararların ülkemize, milletimize hayırlı olmasını Allah'tan diliyorum.

213
Sinemalar ne zaman açılacak? - Sayfa 3

Genelgede alınması gereken önlemler şöyle sıralandı:
 

Ziyaretçi/seyirci/katılımcı/personelde hasta, semptomlu, şüpheli durumların varlığı ve acil hallerde ulaşılacak/yönlendirilecek kişi/kurumları, hastalık belirtileri gösteren ziyaretçi/seyirci/katılımcıya personelin yaklaşımını ve bu kapsamda alınacak önlemleri belirlemek üzere 'Eylem Planı' hazırlanacak.
Planı uygulamaktan ve uygulamaları denetlemekten sorumlu personeller belirlenecek.

313
Sinemalar ne zaman açılacak? - Sayfa 4

İşletme genelinde plan düzenli aralıklarla değerlendirilecek, uygulamada karşılaşılan sorunlar, getirilen çözümler ve kamu kurum ve kuruluşlarınca uygulamaya konulan tedbirler dikkate alınarak güncellenecek. İşletmeler, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak ziyaretçi/seyirci/katılımcı kabulü yapacak.
Salonlar ile fuaye alanları, yeme içme üniteleri, satış üniteleri gibi genel kullanım alanları ile geri hizmet ünitelerinin kullanımına ve sıra bekleme olasılığı olan her yere ilişkin 'Sosyal Mesafe Planı' hazırlanacak ve plana uygun düzenlemeler yapılacak.
Sosyal mesafe planına uygun olarak belirlenen kapasite tesis girişine ve her bir salonun girişine ayrı ayrı asılacak.

413